Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vážená paní,

souhlasím s některými Vašimi odpůrci, že Váš článek je trochu neurovnaný. Nicméně velmi kladně hodnotím Vaši úvahu o Anežce České - také soudím, že to byla bystrá dáma, která si uvědomila, že šéfovat  klášteru je mnohem lepší než mít kdovíjakého manžela. A ještě to vynese svatořečení. Hned jsem Vám klikla na karmu!

Pokud jde o kvoty pro ženy- má to samozřejmě svá úskalí, ale kdyby se čekalo, až si kapři vypustí rybník, tak by parlament, senát i další nejlépe platící instituce měly nadále složení připomínající Saudskou Arabii.

1 1
možnosti

M62a96r48t64i39n 97P80á94t13ý

10. 12. 2012 12:44

Měla jste vytáhnout lepší příklad z podhradí:

Bylo zvykem, že mistr si bral mladou ženu, aby až on umře, si ona vzala nejšikovnějšího učedníka a tak drželo řemeslo v rodině a dědilo se. Kam se na tohle hrabou nějaký princezničky.V

3 0
možnosti

J47o81s23e19f 52P15o57t16r

9. 12. 2012 23:38

Paní spisovatelko,

vy si fakt myslíte, že mezi těmito sňatky z rozumu , nebo z politické vůle, nemohla vzniknout láska ? Vy tady z těch králů a vládců děláte stroje za účelem udržení a rozšíření moci, to nebyli lidé ? Vaše konstrukce totiž konverguje k dějepisu, který my starší ročníky dobře známe - temný středověk a až teprve od teď do budoucna štěstí a pokrok. ˇ

Malé domácí paní dnes  nejsou otrokyně, a co jsou dneska ženy, když 50% manželství se rozvádí, 30% dětí se rodí nesazdaným párům, kde se může stát a zajisté se stává, že si muž zabalí ponožky a kartáček na zuby a odejde na další štaci ? ,

Fakt si myslíte, že tenkrát to byla temnota a zpátečnictví a dneska je to pokrok a štěstí ?

Nepochybuju o tom, že to ty ženy tenkrát neměli lehké, ale natolik znám dějepis, že je popisovat jako pasivní bez vůle je manipulace s fakty. O Štědrém večeru se shromáždí rozvedené a rozbité a znovu z jiných partnerů slepené rodiny a budou se navzájem přesvědčovat o svém štěstí

5 1
možnosti
Foto

Tak středověk si vysloužil pojmenování "dobou temna" ne kvůli sňatkům, ale díky církvi, která nepřála vědeckým objevům. Tato doba se přitom srovnává se starověkem, který byl na tom v oblasti vědeckého bádání mnohem lépe.

Láska samozřejmě může vzniknout v každém sňatku, i ve sňatku z rozumu, ale to nic nemění na skutečnosti, že majetek a politika nutí ženy (i muže) setrvávat v nevyhovujících svazcích, jinými slovy nechat si všechno líbit kvůli majetku - zde platí majetek zotročuje.

0 2
možnosti

Autorko, víte proč církev ve středověku zavedla matriky a

církevní sňatek?

Možná asi ne, ale tak Vám to řeknu. Bylo to proto, aby žena

byla chráněna. Protože do té doby většinou k manželství stačil pouze první

sexuální styk z čehož pak občas vzešel potomek, ke kterému se jeho otec

nechtěl hlásit. Stejně tak sňatek nebyl platný pokud k němu žena byla donucena. Źe realita byla občas jiná je dáno rodovými a politickými zájmy.  Chcete-li, jednalo se o sňatky z rozumu. Ale i v těchto případech s tím žena musela souhlasit. Uvídíte Perchtu, ale ta nebyla provdána proti své vůli,podřídila se zájmům rodu to ano, ale byla to její vůle. To, že její manželství bylo nešťastné na tom měla vinu nejvíce její tchýně, která štvala jejího manžela proti ní.. Ale co já se snažím, protože vy zde operujete dopisy Perchty jejímu otci, ale jejich obsah jste , podle toho co píšete, ani nečetla

4 2
možnosti

Že se dřív "ženily grunty" prostě byl holý fakt daný dobou. Ona byla celkově tvrdší než naše, netýkalo se to jenom žen. Dnes se všichni bereme z lááásky až za hrob. A zas to dlouho nevydrží, protože jsme společnost demokratická až příliš. No a pak si vyberte.

2 2
možnosti

Nechce se mi vyjadřovat příliš k článku, těch dotazů by bylo moc (nějak si myslím, že princové i princezny byli "prodáváni" bez ohledu na pohlaví - doba prostě byla taková a rodové vazby byly prostě "kšeft" - on ani princ si nemohl vzít tu krásnou holku z podzámčí.

x

Tak jen k těm kvótám. Považuji takové nařízení za pitomé. Žen na vyšších postech je potřeba víc - vnášejí do práce jiný přístup a smíšenost týmům přispívá. Ale že bych chtěla "své vysněné" místo v rámci kvóty? No to se mi, milá EU (i autorko) velmi nelíbí. A to jsem pěkně dlouho byla jediná žena ve skupině mužů - tedy jediná, která nevěděla, co si kluci domluvili "po tenise", protože jsem spěchala za dětmi. Všemi deseti fandím rovnoprávnému a hlavně rovnocennému vnímání obou pohlaví. Ale ne za cenu křivení výběru lidí. Ostatně, jak by se na kteroukoliv z nás dívali ve firmě, kam by nás přijali "kvůli kvótě" a nepřijali "Frantu". O tohle vážně nestojím i za tu cenu, že to ženským prostě bude trvat déle.

1 1
možnosti

Hlavně v té době to nikomu nescházelo. Jak jim nescházela mikrovlná trouba.

Pojem lidských práv, tak jak je známe dnes je celkem mladý a

jeho počátky lze najít ve spisech jezuitského kněze de Mollina a papežské bule

proti zotročování indiánů v jižní Americe, které tehdejší kolonizátoři

nepovažovali za lidi, proti čemuž se ohradili kněží a papež vydal bulu  že Indiáni jsou stejní lidé jako Španělé či

Portugalci, mají duši a stejná práva před Bohem. Jenže genderové karkulky mají hned ve všem jasno

2 2
možnosti

Jémine, tak inkvizitor pro Čechy jmenován v 15. století (jestlipak ho sem čeští posthusité vůbec pustili?), čarodějnické procesy až v 17. století, navíc ne v Čechách ale ve Slezsku, v čistě německém prostředí, ovlivněném protestantismem (ti si v upalování ženských obzvlášť libovali) ze sousedství, a navíc Heinrich (ne Jindřich) Boblig vůbec nebyl klerik, takže s církví měl houby společného a církev samotná neměla z majetku odsouzených nic. Takže jak, paní autorko? Kolik katedrál si církev postavila z majetku upálených čarodějnic?

Mmch, kdyby tu panovala katolická morálka a zákony, Vašemu bývalému muži by vůbec nebyl povolen rozvod a Vy byste měla manžela.

2 8
možnosti

Z60d36e52n85a 60K88o72č70í

9. 12. 2012 17:28

Pane Koranda, jménem všech žen se vám omlouvám za autorku, která  není moc chytrá, chybí ji přehled a nám ženám vyloženě kazí reputaci.  ;-(!!

2 9
možnosti
Foto

Jste-li žena, které muži vládnou, tak zřejmě moc Ženou nebudete. :-/

3 5
možnosti

Tak nějak doufám, že EU přistoupí k tvorbě opravdové spravedlivé společnosti a ženy obsadí v tomto počtu i jiné profese. Jsem tedy proto, aby "naše" politička Kateřina před vstupem na ministerstvo jako nevoják prodělala intenzivní roční výcvik.Což považuji za minimální základ k tomuto resortu. Něco jako G.I.Jane  Doufám, že ve stejném počtu EU navrhne kvóty k přijímání do pozic  jako např. : dělnice kamenické výroby,kovářka, řidička TIR, pátrač v hloubkovém průzkumu, slévačka a havířka. A myslím si, že by paní Haisová mohla jít příkladem, v opačném případě bych to vnímal pouze jako genderovou pózu.:-);-)

2 4
možnosti

Z56d38e55n88a 71K20o48č29í

9. 12. 2012 11:36

Paní Haisová , když čtu váš slovní průjem, tak se musím před muži stydět i za vás.  Takové blbosti ( bez ladu, skladu a souvislostí ), které jste tu dala k sobě, nemůže napsat soudná osoba. Přála bych vám pracovat v privátní firmě, abyste už konečně dělala něco rozumného a smysluplného. Plané fantazírování, placené ze státní kasy a nejrůznějších grantů a dotačních titulů,  vám totiž moc nejde. !!:-P

10 10
možnosti
Foto

vlastnictví poševního vchodu místo diplomu mi nepřijde jako krok vpřed....ale chápu, že vám se to třeba líbí. Je to pro vás možná šance.;-)

A to patřím k těm, kteří mají ženy ve vedení firem rádi, nebo je to v řadě případů pro firmu opravdu plus. Pozitivní diskriminace je ale stejné svinstvo jako ta "nepozitivní".....možná o to větší, že je dokonce přikázána zákonem. Takže i firmám chovajícím se racionálně přikazuje bezpráví.

Schopným ženám fandím......pokud nedostali post přes "frndu", ať již díky tomuto trapnému nařízení nebo přes postel.

3 9
možnosti
Foto

vidím, že jsem dostal kartáč;-D ....ale málo platné, já to takhle opravdu vidím. Oceňovat by se měly jen schopnosti ne pohlaví nebo barva pleti....a rozhodovat o tom? ....smí jen vlastník, který jediný nese následky v podobě poklesu hodnoty jeho aktiv. Howgh...a třeba mě umínuskujte;-):-P

3 2
možnosti
  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz