Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

.MichaL

9. 7. 2012 9:54
Hus je prima příklad,

to co prováděl, byla sice genocida svých spoluobčanů, ale hlavně že to natřel padoušské církvi. Škoda že už ho tu nemáme. Mohl by třeba pro výstrahu vyvraždit nejakou moravskou vesničku, aby trochu zchladil katolickou rozpínavost, že:-/

0 0
možnosti
MP

Vrah

9. 7. 2012 9:56
Re: Hus je prima příklad,

Hus prováděl nějakou genocidu? Kdy? Na kom? Které své spoluobčany M. Jan Hus vyvraždil? 8-o

3 0
možnosti
TH

Trondik

9. 7. 2012 9:32
Tak

Tento blog a jeho karma pouze dokazuji, ze dve nejrozsirenejsi vlastnosti v CR jsou zavist a blbost...

8 0
možnosti
IH

kesouf1

9. 7. 2012 9:39
Re: Tak

až vás to přejde, zkuste se zamyslet nad tím, proč tomu tak je , že k církvi a restitucím většina přistupuje takovým způsobem ? jinak si budu myslet, že patříte rovněž k  majitelům oněch vámi citovaných vlastností

3 0
možnosti
W

wildchild

9. 7. 2012 9:30
Při vší úctě....

... Přečetl jsem jen první odstavec. Když už se máme bavit o Husovi a husitství: 1) Kejř, Jiří; Jan Hus známý i neznámý; ; Karolinum, 2009. 2) Kotyk, Jiří; Spor o revizi Husova procesu; Vyšehrad, 2001. 3) Kejř, Jiří; Husův proces; Vyšehrad, 2000...atd...

2 0
možnosti
IH

kesouf1

9. 7. 2012 9:27
příspěvky

z obou stran barikády jenom ukazují, jak na jedné straně je církev vnímána lidmi - ateisty a na druhé stojí zastánci církve zasaženi církevními dogmaty...oba tábory se podle mého mýlí a není zde prostor na vysvětlení jež by bylo hodně obsáhlé. chování a názory těch druhých mi však připadají mnohem nebezpečnější než špatná interpretace těch prvních. příkladů, jak končí zaslepené a fanatické hájení čehokoliv a kohokoliv na úkor těch druhých známe z dějin dostatek

1 0
možnosti
MP

Vrah

9. 7. 2012 9:55
Re: příspěvky

„zastánci církve zasaženi církevními dogmaty“ ?? Která „církevní dogmata“ máte na mysli? Můžete zmínit alespoň jedno konkrétní dogma, kterým je někdo „zasažen“?

3 0
možnosti
BM

sallyna

9. 7. 2012 9:24
Vážená autorko

Váš blog je jako vystřižený z Rudého práva temných padesátých let. Právě nedávno proběhlo výročí tzv. Babického případu, jenž byl známou provokací StB, na jehož základě byli popraveni tři kněží (dva z nich byli uvězněni již před tragedii ve škole). Tehdejší media užívala navlas stejný slovník jako Vy!!!! Až mne přeběhl mráz po zádech.....

6 0
možnosti
LN

lukas111

9. 7. 2012 9:11
žádné vyrovnání

Jsem rozhodně proti jakémukoliv vyrovnání státu s církví - Nepřipadá to do úvahy !!!

Autorka článku, velmi výstižně popsala jak si žije většina farářů,

(myslím že každý soudný člověk si toho může všimnout.....)

2 0
možnosti
W

wildchild

9. 7. 2012 9:43
Re: žádné vyrovnání

- Majetkové vyrovnání mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi je především záležitostí spravedlnosti a práva - a právo se naštěstí nemůže řídit tím, co Vám připadá nebo nepřipadá do úvahy. Bohudíky ;-)

 - "Autorka článku, velmi výstižně popsala jak si žije většina farářů" - a to, prosím pěkně, výstižně popsala kde? 8-o

3 0
možnosti
LN

lukas111

9. 7. 2012 9:09
Církev a stát to nejde dohromady....

Církev má být financována od svých "oveček" a nikoliv ze státního rozpočtu.

(Pokud má dost "oveček" - tak v tom přece není problém - ale pokud jsou to jen ovečky "na papíře", tak se stará...)

Spousta lidí, kteří kdysi když byli malí a byli "pokřtěni" (spíše tedy pocákáni jakousi zázračnou vodou),

tak se automaticky stali členy katolické církev - a řekl bych že hodně lidí o tom nemá ani ponětí)

1 0
možnosti
BB

Banjo Banjo

9. 7. 2012 10:25
Re: Církev a stát to nejde dohromady....

No však ano. Stát církev platí, protože se k tomu zavázal, když jí majetek sebral.

Proto by měl stát vrátit, co vzal a pak se můžou církve financovat samy. V tom jsme zajedno.

3 0
možnosti
B

bilyhavran

9. 7. 2012 9:08
Už v první větě blogu je nehorázná lež

Je pravdou že kostnický koncil (potažmo církev) exkomunikovala Mistra Jana Husa, je ale nehoráznou lží, že ho církev i upálila.

K trestu smrti Husa odsoudil světský soud a to navzdory výslovné žádosti kostnického koncilu (potažmo církve), aby Mistr Jan byl zachován při životě.

Navíc kostnický světský soud nevykonávala ani šlechta, protože jak dobře víme, tak dnešní Švýcarsko v té době neovládala (s výjimkou oblasti Churu a snad Basileje) šlechta, ale cechy, neboli měšťané. Pokud tedy, milá autorko, chcete někoho obviňovat z upálení Mistra Jana Husa, tak namiřte svůj prst nikoli na církev, ale na měšťany neboli místní kostnickou samosprávu.

3 0
možnosti
F

furrat

9. 7. 2012 9:06
nic objevného...

...klasický pohled zvenku, reprezentující snad názor většiny našeho obyvatelstva...Ovšem bez hlubšího ponoru do reality církve. Čas běží, od 15. století uteklo mnoho vody a mnohé se změnilo. Je třeba mluvit s konkrétními lidmi (představiteli církve). Člověk potom zjistí, že i když má podobný pohled na věc jako autorka, musí jej přehodnotit a ten, kdo setrvává na překonaných stereotypech jsou mnohem častěji řadoví členové se svým přístupem, než ti zainteresovaní. Podotýkám, že nejsem náboženský fanatik a snažím se o maximum tolerance a objektivity v této oblasti.

  Mimochodem, odkaz evidentně duševně nemocných jedinců jako byli Kant nebo Nietzsche též není nejlepší myšlenkový základ  :-)

3 0
možnosti
RH

Crescenzio

9. 7. 2012 8:57
Myslím si...

Máme v rodine kňaza, takže vidím ako žijú. Áno, žije na veľkej nohe. Má 10 000 istých od štátu + cca 2000 za omše od veriacich. Nemá rodinu, nemá deti, nemá frajerku ani milenku (aspoň si to myslím). Tých cca 2000 dáva za nájom na fare, ostáva mu 10 litrov čistého. Ľudia ho pozvú na večeru (nie každý deň) a v nedeľu na obed. Sem-tam mu niečo niekto prinesie na faru. Ľudia ho tam majú radi. Keď odpočítam benzín a drobné výdaje, tak mu zostáva cca 7 litrov čistého. Jasné, že potom si môže kúpiť čo chce, lebo aj keď tie peniaze utratí, tak nemusí sa na nikoho pozerať a ďalší mesiac sa uskromní. Lenže keď mám rodinu, tak nemôžem utrácať tak, že poviem deťom, na budúci mesiac sa uskromníme a nič nedostanete, lebo teraz sme kúpili toto alebo ono. Ďalšia téma sú kostoly. Keď príde nejaká významnejšia návšteva do dediny, tak kam ju zoberie starosta? Do kostola. Predsa nebude ukazovať postavený Kultúrny dom v akci Z v roku 1980, alebo rozkradnuté JRD (česky JZD). (pokračovanie).

2 0
možnosti
RH

Crescenzio

9. 7. 2012 9:06
Re: Myslím si...

Kostol je a bude dominantou obce, či mesta. Niekto múdry raz povedal, že keď chceš vidieť ako žijú ľudia na danom mieste, choď sa pozrieť do ich kostola a na cintorín (hřbitov). Cirkev sa o tie pamiatky stará a che sa o nich starať. Pzorite sa do vlastných radov. Je zaujímavé, že v ČR je väčší záujem o cirkevne hsopice a domovy pre seniorov, ako o štátne. Prečo? lebo rehoľné sestry sa lepšie postarajú o starého človeka, ako zdravotná sestra furt naštvaná v štátnom zariadení. Neviriešené reštitúcie blokujú rozvoj dedín. Nedávno bola nejaká reportáž z nejakej dediny niekde pri Pelhřimove (neviem jej názov). Dedina sa 20 rokv nerozvíja, lebo majetok obce patril cirkvi. Kvôli tomu sa nestavajú domy, cesty. Dokonca už zavreli aj ZŠ, lebo sa ľudia začali z dediny sťahovať preč. Takže už sa to musí končne vyriešiť. Zatiaľ sa len nadáva na církev.

3 0
možnosti
  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz