Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

kerim003

9. 7. 2012 15:28
k teto spouste plivancu se vyjadrovat nebudu

jen bych se rad autorky zeptal - co delala cele ty roky po revoluci?? co udelal proto platy cirkevnich hodnostaru nebyly placeny ze statniho rozpoctu cca v castce 2 000 000 000,- kc rocne???? To vam nevadilo davat takove penize z naseho?????? Cirkev/cirkve nechteji nic jineho nez zrusit zavislost na statu a hospodarit si sami na sebe nic vic nic min. Jestli teda jednim smahem odsoudite cirkev jako takovou proc teda neodsuzujete Premyslovce, Lucemburky atd atd.......

4 0
možnosti
OB

oldbeat

9. 7. 2012 16:04
Re: k teto spouste plivancu se vyjadrovat nebudu

A kolik z toho dostala KDU-ČSL ?

nebo sama se postarala o další prostředky, jako o Jehovisty?

1 0
možnosti
V

viks75

9. 7. 2012 14:57
Rozumím správně autorce...?

Že mluví o katolické církvi?? Píše jen "církev". Musím upozornit, že kromě katolické církve je v ČR taky církev pravoslavná a celá řada církví evangelických. A propo jsem pro to, aby se to, co bylo ukradeno, vrátilo. Myslím si, že je to normální a naprosto běžný postup.

5 0
možnosti
RH

Enter67

9. 7. 2012 14:28
Statistika

Vážení, v ČR žije 10,5 milionu obyvatel, z toho 3,8 mil. nevěří a 4,6 mil. se k víře odmítá jakkoliv vyjádřit, tzn. dohromady asi 8,4 milionu lidí "bez víry" (v jakémkoliv smyslu tohoto sousloví). Čili aktivně se k víře hlásí asi 20% obyvatelstva. Pro srovnání, je to zhruba stejné číslo, jako je počet lidí, kteří věří ve fungování politického systému (možná se tito věřící z obu stran vzájemně překrývají). Náprava domnělých církevních majetkových křivd je otázkou dlouhodobější koncepce (pomíjím to, co řekl k tématu kdysi po revoluci kardinál Tomášek) a tak mne tedy zajímá, která z vládních stran měla tohle majetkové vyrovnání ve svém programu? Pokud žádná, ptám se proč? Naši páni politici dostali mandát na 4 roky k tomu, aby bezuzdně rozhazovali státní finance a když už není šance protlačit bez povšimnutí další armádní kšeftíky, tak se vrchní Lucifer Kalousek chce domluvit na megatunelu s církví? Kde je nějaký soupis majetku, který se má vracet? Kde je důkaz, že byl skutečně odebrán?

0 0
možnosti
MP

Vrah

9. 7. 2012 14:33
Re: Statistika

Jestliže to stát ukradl, nejsou to státní, ale kradené finance. Bavme se o tom, jestli šlo skutečně o církevní majetek, bavme se o výši odškodnění, ale jestliže odmítáte vrátit ukradené, pak uvažujete jako zloděj.

A „náprava domnělých církevních majetkových křivd je otázkou dlouhodobější koncepce“ – jojo, už to trvá přes 20 let a furt nic.

A důkaz, že byl majetek odebrán? No kdyby nebyl odebrán, pak by ho církve dosud užívaly, nemyslíte?

4 0
možnosti
JP

joserpor

9. 7. 2012 13:10
Reálně socialistická doktrina

Reálný socialismus si nikdy nepřiznal své vlastní neúspěchy. Za všechno mohly cizí, zlé síly, ktaré se snažily reálný socialismus poškodit a rozvrátit. Každý, kdo zde prožil pár let si je bude pamatovat :

Imperiálisti s Wall Streetu, v čele s Dwightem Eisehowerem, němečtí revanšisté vedení Konrádem Adenaurem, evropská šlechta a katolická církev s Vatikánem. Tato mantra nesčetně opakovaná se (podle zásad nacistické propagandy) se tak vžila do podvědomí obyvatel české kotliny, že dneska je převažujícím politickým názorem. Ačkoliv se reálnému socialismu podařilo naší zem rozvrátit a ekonomicky zaostat na desetiletí, Idea socialismu o nenávisti k těm co k nám nepatří, vítězně přetrvala.

Vážená autorko, zkuste si vydělit 50 miliard 30 lety a 10 miliony obyvatel - je to úloha pro žáka 6. třídy základní školy. Vyjde vám 196 Kč (  slovy jednostodevadesátšest) Kč na osobu a rok - takže to co tvrdíte vy o zbídačení  je demagogie.

4 0
možnosti
RH

Enter67

9. 7. 2012 14:10
Re: Reálně socialistická doktrina

Když Vám ty peníze nebudou chybět, posílejte mi každý měsíc vy a členové vaší rodiny 196 Kč - já je budu umět využít jinak, než podporou organizace, s níž nemám nic  společného a co víc, ani nikdy nechci mít...

0 0
možnosti
T

Toulík

9. 7. 2012 12:28
A jak a k jakému účelu církev tento majetek získala?

Podle mého názoru je takovéto vyrovnání špatné. Ne že bych souhlasil s paní blogerkou, blog hodnotím jako podprůměrný, ale téma je více než závažné. Především církev majetky o které se jedná získávala od státu (nebo panovníka, to je jedno) k nějakému účelu. Nikdy nic neplatila ze svého. Dostala od panovníka za úkol založit špitál a k tomuto účelu a jeho financování dostala pozemky, lesy, robotní povinnost poddaných. Založili gymnázium a za tímto účelem dostali poplužní dvůr, právo pivovarné, nebo co já vím co.  Z příjmů těchto majetků pak financovala bohulibé činnosti.

Dnes, když tuto činnost již mnohdy neprovádějí, na svou činnost dostávají peníze ze státního rozpočtu, není důvod jim vracet majetek, který byl vázán k určité činnosti. Pokud školy nebo jinnou činnost provozují, jsou financovány státem stejně jako ostatní školská či zdravotnická zařízení.

1 0
možnosti
T

Toulík

9. 7. 2012 12:33
Re: A jak a k jakému účelu církev tento majetek získala?

Navíc si myslím, že v dnešní společnosti církev zajímá mnohem menší oblast zájmu obyvatel než v minulosti a proto by měla být financována pouze obyvateli, kteří jejich služeb využívají. Nevidím jediný důvod přispívat na imaginární božstva ať již křesťanům, budhistům, jehovistům, hinduistům, indiánům či komukoliv jinému. Pokud mají tu potřebu, nechť si církev zavede do kostela klidně  vstupné, věřící za mši či jinou duchovní službu církve zaplatí určitou sumu, která pokreje náklady ale nevidím jediný důvod proč by to menšině měla většina bohatě dotovat.

0 0
možnosti
VZP

Vechtr z Protivína

9. 7. 2012 12:09
Ta blogerka

je zřejmě potomkem zarytého komunisty.

5 0
možnosti
BB

Banjo Banjo

10. 7. 2012 7:44
Re: Ta blogerka

Ta linie nemusí být pokrevní a nejen komunisté byli proticírkevně naladěni. Ale možné to je.

0 0
možnosti
JAP

Culeto

9. 7. 2012 11:33
Dlouho jsem přemýšlel jestli na toto odpovědět

matematici říkají , že výrok musí mít smysl,aby se o něm dalo diskutovat. Čili jsem hledal smysl tohoto blogu. Kromě dohadů, odsudků, nesprávně poskládaných argumentů ( a je jich tolik a ke škodě autorky se  navzájem vyvracejí) jsem našel jen jednu jedinou věc, autorka si nepřeje aby proběhly církevní restituce, což o to, na to by měla mít právo,stačilo by ovšem, kdyby napsala že si přeje být přesvědčena o tom, že vrácený majetek patřil církvím a nemusela zde psát tu snůšku stupidit ve smyslu nevím co to je,ale vím, že to existuje. Pokud někdo tento blog hodnotil jako článek z Rudého Práva 50 let,já ho vidím jako referát 10 leté zapálené pionýrky.

5 0
možnosti
ZK

SID09

9. 7. 2012 15:21
Re: Dlouho jsem přemýšlel jestli na toto odpovědět

Máte naprostou pravdu.

Argumenty typu : slyšela jsem že našli u něj 2 dětské kyblíčky plné neplatných mincí a udělat z toho 2 10 litrové kýble plné pětitisícovek = podle autorky peníz jako peníz a kýbl jako kýbl , je podobný argument, jako zatkli nám 1 poslance a proto je třeba zrušit celý parlament ( protože to je dostatečný důkaz, protože určitě kradou všichni poslanci = což zase asi není daleko od pravdy ).

Paní zastánkyně genderového náboženství nesnáší náboženství jiná, protože by mohla ukrojit z jejího koláče státních dotací, ze kterých si už 20 let dobře žije. !!;-)

3 0
možnosti

jami73

9. 7. 2012 11:29
Problém je složitý

Jsem věřící křesťan a mám problém. Na jednu stranu to, co bylo ukradeno, by mělo být vráceno bez ohledu na sílu argumentů o ateistickém Česku. Že to nikdo léta neřešil a částky nabíhaly, to je už problém spíš předchozích vlád. Na druhou stranu si myslím, že když bude církev bez majetku, nebude to žádná tragédie a bude muset přemýšlet jinak a nebýt na státu nijak závislá, což je asi dobře. Ovšem vrácený majetek také může znamenat, že se budovy a prostředky použijí k lepšímu účelu, než nyní jsou. Mám na mysli charitativní účely, hospice(tolik chybějící), mediační zařízení, práce s mládeží, péče o seniory atd. Milá autorko příspěvku, vaše vidění církve je velmi povrchní a prvoplánové, není to tak jak píšete, církev není zdaleka jen katolická, zbavte se předsudků, církev je velmi prospěšná pro společnost a není to jen o několika vyhořelích katolických farářích, ale to je na delší debatu, pěkný den

5 0
možnosti
KS

kral sveta

9. 7. 2012 11:24
Jednoduché řešení s přínosem pro zdravotnictví

Abych dvakrát v jedné větě vykradl Davida Yatese: "Každému 10 miligramů ateismu a máme klid"

0 0
možnosti
TC

Toicem

9. 7. 2012 11:23
Teda, z vás ta nenávist přímo stříká... :-(

Blog je těžko uvěřitelnou směsí předsudků, pomluv, nepochopení a závisti. Vše dobře smeleno záští a nenávistí. Škoda - především pro autorku, která žije s tímhle vším ve svém nitru, kam dala čtenářům nahlédnout... :-(

3 0
možnosti
  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz