Nemocné Česko

23. 02. 2021 9:20:36
Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

Ve stavu štěstí může noradrenalin zablokovat potenciální receptor viru, aby vnikl do buňky, neboť je informační látkou proudící při šťastných stavech mysli.

Víc je možné se dozvědět v knize „Molekuly emocí – věda v pozadí medicíny těla a mysli“ od zmíněné autorky. Zkoumá vliv mentálních a emocionálních procesů na zdraví a nemoc, což jinak známe pod názvem psychosomatika, jejímiž nejznámějšími představiteli u nás jsou lékaři Jan Hnízdil a Jan Vojáček.

Při čtení knihy mne napadalo, proč má naše země nejhorší pandemické skóre široko daleko, přestože lidé nosí roušky, dodržují rozestupy, zavřeno je i tam, kde zavřeno být nemusí, a děti absentují ve školách nejvíce ze všech zemí v okolí.

Něco vadného bude asi v našem národním emocionálním nastavení. Když se někoho optám, jak se má, odpoví, že to stojí za hovno a dozvím se i proč. Na otázku „how are you“ jsem v Americe dostávala odpověď, že skvěle, „wonderful“ a to i v situaci, kterou bychom rozhodně za skvělou nepovažovali.

Negativní versus pozitivní myšlení.

Asi by stálo za prozkoumání, proč je nám bližší poloprázdná sklenice, než ta z poloviny plná, proč na všem hledáme mouchy? Když se v mém sousedství zrekonstruovalo náměstí dle komunitního rozhodování občanů a občanek, tak na dotaz, jak se líbí, jsem dostávala jen samé kritické a negativní poznámky, ve smyslu, že to dřevo brzy shnije, že to bylo zbytečné a drahé..., že to je prostorné a krásné asi není vnímatelné.

Kapka jedu otráví celou studnu, zatímco kapka čisté vody s jedem neudělá nic. Tak to je i s lidským myšlením a emocemi. Máme tendenci hovořit o tom, co je špatně, co nás bolí, co nám zase kdo řekl či udělal, přestože venku svítí sluníčko, doprava dopravuje, máme co jíst, kde spát... Ve Francii je prý při jídle zakázáno hovořit o politice, nemocech a něčem dalším, co by mohlo přítomným kazit chuť.

My tu souvislost nevnímáme a hovoříme téměř výlučně o politice, nemocech, problémech i při jídle a konzumujeme tak nejen potravu, ale i emoce, které pak v těle dělají své.

Z toho, co jsem se dozvěděla, bychom se v zájmu svého zdraví měli vyhýbat nejen negativním lidem, ale především negativním emocím. Samozřejmě, že se dá namítnout, že to nejde, protože nic jiného kolem nás není, než pandemie, hororová čísla, nemožní politici, nemorálnost.

Ono však stačí si vzít dobrou knihu, a místo konzumace televizních a novinových depresí se naladit na zdravější informace a v duchu si říci, že co nemohu změnit, tím nebudu marnit čas, co změnit mohu, to vyřeším; jen potřebuji poznat rozdíl.

Autor: Marie Haisová | úterý 23.2.2021 9:20 | karma článku: 17.07 | přečteno: 537x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 162 |
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...