Proč volím Renatu

6. 10. 2016 9:20:13
Minulý týden jsem vytáhla ze schránky štvavý, anonymní mnohastránkový pamflet, který by si v ničem nezadal s komunistickým Rudým právem. Jeho terčem byla senátorská kandidátka Renata Chmelová.

Zběžně jsem přelétla nejhorší možné fotky, jaké doprovázely obsáhlý text, a zahodila do bedny na reklamní letáky, kterou máme u schránek. Z titulků byla cítit nenávist vůči občanskému aktivismu, typická klausovina. Z písmen mi utkvěl titulek, že Renata Chmelová je agent ruské lobby. Generickým maskulinem nejspíš mysleli nějakého ochmeleného chmela, nevím, kde by pětačtyřicetiletá máma od dětí ze Záběhlic, přišla k tak honosné funkci.

Na plakátech má napsáno „Z vaší podpory kmotrům navzdory“, čímž evidentně ťuká hřebík na hlavičku a potrefená husa kejhá ze strachu, že jí zde hrozí skutečné nebezpečí. Renata totiž získala nejvíc hlasů v komunálních volbách, přičemž logické očekávání, že bude starostkou se nekonalo, neboť odmítla jít do paktu se stávající provařenou garniturou. A tak zůstala v opozici a straší kmotry.

Při následném setkání jsem jí pravila, že i negativní reklama je reklama a optala se, kde bude agitovat následující den. Byla sobota, poslední krásný slunný den, ideální pro vycházku na Hamr, tak jsem vzala housle a zašla tam Renatě vyhrávat. Přidal se ke mně jeden ze členů jejího týmu a z plna hrdla jsme dávali „Ach synku, synku“, „Bývali Čechové švarní junáci“, „Čechy krásné, Čechy mé“ a další krásné, vlastenecké písně. Z našeho spontánního muzicírování vznikla i politická agitka na melodii Studentské halenky: „Kdyby se poctivost v politice rodila, veselá rodinka, velká to skupinka by volit chodila. Ale že se poctivost v politice nerodí, tak naše rodiny, velké to skupiny, ty k volbám nechodí. Že však je poctivost, ta mrška, podstatou života, lidi se probudí, hlas do urny vhodí, zvítězí Renata“: http://mariehaisova.rajce.idnes.cz/Volebni_HIT#Volebni_HIT.jpg.

Na obvodě Prahy 10 kandiduje celá řada kandidátů a kandidátek. Zmíním tři lékaře, kteří svou kandidaturou dávají signál o stavu svém i zdravotnickém; hudebníka, co chce vylaďovat senát poté, co si rozladil vlastní rodinu, podnikatelku v uklízení, co by byla velmi užitečná, neboť by schody zametala shora, jejíž nevýhodou však je partaj. Praha 10 a Praha 13 bývaly poslední nedobytné bašty ODS v hlavním městě. Na Desítce se jí podařilo, díky aktivismu veřejnosti, opozici a vlastním chybám dobýt, a není žádná motivace ji znovu křísit.

Stávající senátorka má milou tvář i milé vystupování, na které hází stín partnerství s politikem, co v tom údajně umí chodit. Tím, že spolu mají malé děti a společné závazky, je údajně jeho prodlouženou rukou, jak si cvrlikají zdejší vrabci.

Renata je záběhlická občanka, velmi aktivní v záchraně Trojmezí, jedné z mála lokalit, kde mohou občané velkoměsta vidět pole, projít se nekultivovanou zelení, stárnoucím ovocným sadem. Kdysi bylo architektonickým záměrem obklopit Prahu zeleným pásem, což se však změnilo na pásy asfaltu a betonu a jednotlivé izolované ostrůvky jsou stálým terčem zájmu stavebníků a developerů, neboť při rostoucích cenách bytů a domů je v jejich zastavění velký potenciál velkých zisků.

Z okna vidím na protější kopec Jižního Města a Spořilova. Jednou, brzy ráno tam projížděl buldozer s velkou plošinou a planýroval vše zelené, co mu přišlo do cesty.

Zazvonila jsem na Renatu a ta začala okamžitě jednat. Kácení probíhalo bez povolení, takže bylo okamžitě zastaveno a začalo vyjednávání. To je ostatně její silnou stránkou. Iniciuje na Praze 10 setkávání veřejnosti, aby se vyjádřila k plánovaným rekonstrukcím a opravám, chce, aby veřejnost věděla, co se v okolí chystá a mohla si vytvořit názor, nebyla jen stavěna před hotovou věc, kdy už nelze nic vzít zpět.

Renata má můj hlas, držím jí palce, neboť věřím, že se s ní do politiky vrátí komunikace a normální, lidské, slušné chování a jednání.

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 6.10.2016 9:20 | karma článku: 14.04 | přečteno: 368x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 483 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...