Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Georgis Fasulis

31. 1. 2010 14:27
Souhlas

Souhlasím s autorkou a děkuji za odkaz na zajímavou genderovou příručku.

Skutečnost, že ve společnosti existují zažité stereotypy, ještě neznamená, že bychom se nad nimi neměli zamyslet a případně je změnit.

Není to tak dávno, kdy jsme slovo řidička (automobilu, autobusu apod.) téměř vůbec neznali a když, tak vzbuzovalo úsměv. Není to tak dávno, kdy vzbuzoval úsměv i návrh, aby ženy měly také volební právo.

Nevidím důvod, aby se společnost postupně a přirozeně v tomto směru dále měnila. Ženy nebudou o to méně ženštější a muži méně mužnější. A ti (páni), co to tvrdí, mají s vnímáním vlastní mužnosti zřejmě velký problém.

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

1. 2. 2010 13:17
Re: Souhlas

Jenže volební právo je něco trochu jiného. Ano, ženy by měly mít možnosti dělat to samé, co muži, prostě proto, že jsou stejně důležité. Ale pokud volební právo mám, co na tom, jestli mi někdo říká "volič" nebo "volička"?

0 0
možnosti

Gmur

29. 1. 2010 13:39
ne tak docela , jeste "hur"

"objeví-li se však mezi ženami jeden muž, tak se koncovka změní na „i“."

Zeny se zmeni, respektive doslova gramaticky mizi, kdyz se mezi nimi objevi cokoliv rodu muzskeho , treba pes.

Ja jinak nechapu ten rozruch okolo genderoveho vyjadrovani. Ucitele z materskych skol stavkovali. Nebo Uklizeci nenastoupili do prave, nebo snad PRESIDENTKY v nasi historii byli take socialni demokrati.

0 0
možnosti

mnbmnbmnb

29. 1. 2010 8:32
Janoto, Janoto

a ty nevíš, kde ještě šetřit??? "Pracovní" místa těch třech dam na MŠMT jsou určitě pro společnost potřebná. A různé dotace pro pochybné gender a miltikulti spolky jsou taky nezbytné????

0 0
možnosti

jaruca

29. 1. 2010 0:55
Tedy Vaše a autorek starosti bych chtěla mít, tedy

nechtěla, o gender zatím toho moc nevím, ale jestli tohle je to průkopnictví k přiblížení rovnosti pohlaví, tak tedy "no nazdar". V pravidlech jazyka necítím žádnou újmu svého ženství ani příkoří z řad mužů. Myšlení a cítění profesí, odměňování obému pohlaví za stejnou práci, vnímání tzv. ženských  profesí jako plnohodnotné a ne podřadné a špatně placené. Muž dnes není jediným živitelem rodiny, mnohé ženy zůstávají s dětmi samy nebo i bez dětí a mají nižší plat jen proto, že jsou ženami.. Žena přece fyzicky nemůže muži nikdy stačit, to ví každý. Povědomí, že ženská patří k plotně, služka v domácnosti, s tímto lze pracovat. Slova jako já tě živím, tak kušuj, tohle je nerovnost v pohlaví. Muž se má spolupodílet  a ne pomáhat ženě s domácností a další. Nedivím  se, že dnes muži chápou rovnost pohlaví tak, že vzazí ženě kufry do ruky, šak co, je rovnoprávnost, gentlemanství je směšné. Toho jste chtěly dosáhnout ???  Zjistěte si fakta a ne průzkum, co dnešní ženy požadují od mužů a naopak.

0 0
možnosti

Wendolene

28. 1. 2010 18:46
Co změna příjmení udělá s ženskou identitou?

Vubec nic. Tj. u normalni a zdrave smyslejici zeny, ktera je rada muzova manzelka, ma jeho prijmeni a jejich deti maji stejne prijmeni. Jednoduche. Ovsem potom mame neuroticke a neuspokojene pozerky, ktere nechteji plne prijmout  muze a jeho prijmeni. POkud je zena slavna pred svatbou, tak si muze nechat svoje prijmeni cely zivot, napriklad herecka Anne Bancroft byla x desetileti vdana za rezisera Mela  Brookse. Pokud se ale jedna o femini blaboleni, ze ztrati identitu, kdyz si vezmu neci prijmeni, tak je to poza, problemy a takova manzelstvi ani nemaji dlouha trvani. Vyjimou budiz anglicke aristokraticke rodiny ci Spanele...ale v Cesku je tento trend ab absurdum , ze mila Katerino Boudo Kasparova?

0 0
možnosti

Forrrest

28. 1. 2010 17:54
Typický primitivní "feministický extremismus"

Proti kterému bojují dokonce i samotné feministky: http://boehmova.blog.idnes.cz/c/120005/Kdy-uz-skonci-pitomoucky-laicky-feminismus.html

0 0
možnosti

Wendolene

28. 1. 2010 18:37
Re: Typický primitivní "feministický extremismus"

Forreste, je videt, ze jste moc neprokoukl tu tzv. liberalni feministku;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Martin 5

28. 1. 2010 13:13
Autororky to bludu

Autortkám ani čeština nejde, v odkazech pod čarou je párkrát "in" místo "v".

Hlavně ta poznámka, že to neprošlo jazykovou korekturou je dobrá.R^

0 0
možnosti

Wendolene

28. 1. 2010 18:40
Re: Autororky to bludu

Ono kdyby to proslo jazykovou korekturou, tak by zjistily , jak neumeji cesky, to povedene trio, ktere nema evidentne na praci nic jineho nez vymyslet snusku blbin. Muzete oklestit jazyk, jak chcete a pod hrozbou trestu naridit uzivani genderoveho jazyka, ale mysleni lidi se tim nezmeni. Misto aby se pracovalo na mezilidskych vztazich, jak je zlepsit, tak se pracuje na tom, jak je zhorsit. dekuji, EUEU

0 0
možnosti

vrtiholka

28. 1. 2010 12:01
Svata trojice

Z dnešního vydani viditelnymacek.cz:

Bůh Otec - Bohyně Matka (Božka)

Bůh Syn - Bohyně Dcera (mladá Božka)

Duch Svatý - Ducha (Duše, Duchyně, Dušice, Duška, Duchna) Svatá

:-)

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

28. 1. 2010 12:31
Re: Svata trojice

To snad ještě není dnešní pohled. To je pohled, který se nám dnes snaží vnutit.

0 0
možnosti

Johny_S

28. 1. 2010 11:22
No nic, loučím se.

A doufám, že zdravý rozum zvítězí nad sociálním inženýrstvím post-marxistů všeho druhu. Abychom nedopadli jak chudáci Švédi a chudačky Švédky, které tamní feministky a femisti donutili (ha! - a zde to je opět "genderově nevyvážené") vykastrovat lva v armádním znaku. Protože jak k tomu ženská část společnosti přijde, že ten lev má zřetelný penis....

0 0
možnosti

vrtiholka

28. 1. 2010 11:59
Re: No nic, loučím se.

No když to je právě ono, autorky té ptákoviny holtasi mají se zmíněným orgánem problémy..

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

28. 1. 2010 11:21
Abecedně

Vždycky jsem chodila do smíšených tříd a každý seznam žáků byl podle abecedy. Když se dejme tomu kategorie jako rod řadí v gramatických tabulkách za sebou "maskulinum" "femininum" "neutrum", nevidím na tom nic špatného. Že je mužský rod první? Nějak to být musí, když bude první rod ženský, budou zase z tohohle pohledu dikriminovaní muži. Taky může být první rod střední, ale tím si nepomůžeme, který bude následovat potom?

Názvy povolání jsou stereotypní, ale nemyslím, že je třeba měnit jejich jména, jako spíš povědomí mezi lidmi. Je třeba vštěpovat lidem, že i žena může dělat chirurga a muž zdravotní sestru. Jakmile toto bude běžné, jazyk se přizpůsobí sám, proč do něj násilně zasahovat jen proto, že na to někdo dostal grant?

0 0
možnosti

Johny_S

28. 1. 2010 11:23
Re: Abecedně

Odpověď na otázku se skrývá v poslední větě. Z čehož je zřejmé, na co také lze dostat grant. Doufám, že také nebyl hražen z rozpočtové kapitoly "věda a výzkum" - pak se má dostávat peněz na Akademii věd...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS