Druhé housle

9. 08. 2022 11:26:44
V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

Kdo se však trochu vyzná v hudbě, ten ví, že hráči druhých houslí a dalších hlasů mívají ponětí nejen o svém hlase, ale i o hlase prvním, hlavní melodii a celkové harmonii. Druhý hlas bývá často složitější tím, že není tak líbivý jako první. Osobně jsem v pěveckých sborech ráda zpívala alt, protože jsem věděla, že se učím nejen svůj hlas, ale odposlouchávám i první a tím se učím vícehlasu.

Pětapadesátiletou učitelku mateřské školky jsem přesvědčovala, aby se začala učit nějaké umělecké dovednosti, která by ji v důchodovém věku bavila a inspirovala, ona však namítala, že pak už jí to nebude k ničemu. Byla toho názoru, že když opustí trh práce, tak nebude žádné další dovednosti potřeba. Naše diskuse pokračovala na téma osobního rozvoje, potřeby celoživotního sebevzdělávání, které by mělo být aktuální po celý život a nesloužit jen účelově práci a vydělávání peněz. Stará čínská bajka popisuje staříka, který se v osmdesáti letech naučil číst. Končí poučkou, že na rozsvícení světla není nikdy pozdě.

Během přestávky pondělního hraní starých trampských písní v pankrácké hospodě komentovali posluchači hru dvaadevadesátiletého muzikanta, že: „na svůj věk hraje velice pěkně“. Dobrá kondice ve vyšším věku nebývá, žel, samozřejmostí, nýbrž výjimkou. Za samozřejmost se považují zdravotní problémy a nemoci, přestože zdraví by mělo být realitou a normou. Žijeme v blahobytné společnosti, máme proto šanci - čas a prostor - se věnovat sami sobě, svému vnitřnímu světu, ať už sebevzděláváním, nebo pozorováním a poznáváním chodu světa, na což během aktivního života, rodičovství a existenčních starostí nebyl čas.

V mezigenerační neziskovce Mezi námi jsem se zúčastnila debaty na téma Senior nebo viking, kde se hovořilo o životě seniorské veřejnosti v Dánsku. Na seniory tam není nazíráno „skrz prsty“, naopak. Na každé radnici mají Radu starších, která se podílí na strategickém rozhodování obce, neboť řešení má být v generační harmonii. Senioři a seniorky jsou celoživotně aktivní, do seniorských domovů odcházejí, až když už opravdu nemohou; pak podají žádost, která je vyřízena do dvou měsíců. Dožívají důstojně, prostor v novém domově si zařizují podle svého gusta.

Osobně se snažím četbou, sebevzděláváním a hraním na housle vylaďovat svůj vnitřní svět s vnější realitou do harmonického souzvuku s rytmem a melodií nejen svého okolí, ale i planety Země, s vizí dlouhodobého života a dožití ve zdraví. Nikdy jsem nevlastnila auto, chodím pěšky, na delší vzdálenosti využívám hromadnou dopravu, čímž udržuji svoji kondici i ekologickou stopu v normě.

Moudrost stáří spočívá - podle mého názoru - v životní perspektivě vyplývající ze zkušenosti prožitého času. "Co jsme my, budete i vy a co jste vy, to jsme byli my", je možné číst u vchodů na jihočeské hřbitovy. Víme toho o životě víc, než mladí, marná sláva a je dobře, když jsou naše vědomosti a zkušenosti brány vážně.

Před časem jsem četla, že globální ekologickou krizi pomůže řešit stárnutí populace, neboť staří lidé jsou pomalejší a jejich rostoucí počet přinutí ke zpomalení hektického tempa současného života a tím pádem i k přemýšlení o jeho smyslu. Je dobré si stále připomínat, že čas je život a život je čas.

Autor: Marie Haisová | úterý 9.8.2022 11:26 | karma článku: 9.67 | přečteno: 234x

Další články blogera

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 8.57 | Přečteno: 547 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.61 | Přečteno: 432 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 292 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 574 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...