Už žádnýho chlapa do baráku nechci

5. 02. 2009 17:40:18
Pravila před léty babička poté, co v nejlepších letech ovdověla. Zůstala sama se dvěma malými dětmi, domkem a velkou zahradou. Na každou práci v domě si najímala řemeslníky za těžce vydělané peníze. Dřela na družstevním poli, doma na malém hospodářství, živila sebe i děti sama.

Ačkoliv se o ni muži ucházeli a dělali jí vážné nabídky, babička měla jasno. Manžela jí to zasypalo v dole a dnes se můžeme jen dohadovat, zda jiného muže nechtěla, proto, že ten její byl tak dobrý, že věděla, že jemu rovného nenajde, nebo si jen nechtěla komplikovat už tak složitý život.

Jako dítě jsem u ní trávívala prázdniny a byly to šťastné dny. Pamatuji si ji jakožto osobu plnou humoru, radosti a optimismu. Její zahrádka byla rájem jiřin všech barev a květenství, nechávala mě je zalévat, vázat do kytic na hrob, na který jsme chodili každý večer opečovávat stejně krásnou zahrádku v menším vydání, než byla ta její kolem domečku. Jedli jsme, co dům dal, každý rok zabíjela prase, sádlem se mastily housky i ovocné knedlíky, což mě velmi nechutnalo, ale jedla jsem, nic jiného nebylo. Přes práci, které měla nad hlavu, si vždy našla čas jít se s námi vykoupat, dělat si legraci z našich nápadů i začínajících milostných dobrodružství.

Ženy z druhé strany příbuzenstva měly jinou filosofii. Domnívaly se, že život bez muže je jen polovina života, a když některá ovdověla, či se rozvedla, tak začala vyvíjet značné úsilí, aby si našla nového partnera. To se jim docela dařilo. Bývaly pěkné, pracovité, avšak poté, co uvízly v tenatech nových svazků, zpravidla závislé bydlením na novém partnerovi, jejich energie postupně mizela, až zhasla docela.

Jednou mi vyprávěli, jak přijela k babičce jedna se svým nápadníkem. Babička prý kroutila hlavou, co na tom pupkáči má, proč ho tak obskakuje? „To se nestydíš kolem něj tak tancovat?“ Neodpouštěla si kritické a hlasité komentáře na žádného z nápadníků, kterými se přijížděly pochlubit. Babička je vždy podrobila takové analýze, že bylo dřív nebo později po lásce. S posledním kandidátem tam nakonec žádná raději nejela, protože by skončily tak, jako ona – bez chlapa. S tím rozdílem, že ona se tak rozhodla ze své svobodné vůle, ony by tak dopadly nechtěně. Raději s babičkou omezily kontakty, protože: „on ji neměl moc rád“.

Při náhodných návštěvách těch zadaných se zdálo být vše v nejlepším pořádku, pod zástěrou skrývaly přizpůsobení se z důvodu společenských zvyklostí, které postupně a nevratně ničily jejich osobnost. Žily skrze partnera, mluvily stylem: „on tohle ne/má rád“ „to mu ne/kupuj“, „on si ne/myslí“.... Všímala jsem si jejich povlovně se hrbících zad se symbolikou krčení se pod ranami, byť jen psychickými, mezi které patřilo i podřizování se hlouposti, která většinou byla větší, než ta jejich. Zatímco babička žila, ony vedle svých mužů živořily.

Když tak dnes, téměř po půl století, přemýšlím, hodnotím a zvažuji, vidím, že by babička mohla být vzorem mnoha mým kamarádkám, které stále – byť už jim nejde o naplnění biologického poslání – nevzdávají svoji snahu najít konečně toho pravého, který však bývá buď zasnouben s jinou, nebo s prací, nebo s nějakým koníčkem a flirt si dopřává pro zpestření života, což kamarádky prožívají bytostně jinak. Vztahové psychologie přišly s teorií, že si buď hledáme taťku, který se o nás postará, nebo syna, o kterého se chceme starat, muži si naopak hledají mamky, kterým se svěřují do péče, nebo dcery, které mohou vést. Prý záleží na tom, zda jsme byli v dětství starším či mladším sourozencem. Tato teorie sice vysvětluje mnohé, ale má daleko k tomu, co by mnohá třeba i ráda našla - rovného a rovnocenného partnera. A také mi dost nehraje s proklamovanou svobodou jedince, pakliže jsme celoživotně závislí na zvycích z první dekády života. Ale to už se vzpomínky na babičku týká jen okrajově...

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 5.2.2009 17:40 | karma článku: 21.09 | přečteno: 1932x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.37 | Přečteno: 241 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 1491 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 473 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...