Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mikulášská

Daly jsme si sraz včera večer s kamarádkou, že se zajdeme podívat, jak krásně hrají v pátek ve Zvonkové a vůbec, co se venku děje…  

Skrze žaluzie a záclony ve výloze bylo vidět tři muzikanty, včetně houslisty, vyhrávat svižně country music. Dovnitř právě vcházelo dívčí trio Mikuláše, anděla a čerta, kterým muzikanti zahráli sólo písní, ať čert jde radši spát.

Hospoda narvaná k prasknutí, kouř bylo cítit ven i skrze sklo, takže jsme usoudily, že bude lepší jít radši do Kotelny, což je další ze zdejších restaurací vybudovaná z kotelny výměníku. Ani tam nebylo volno, podávali celý den i večer mikulášské menu za výhodnou cenu, místo černého piva jim tekla z pípy voda, což byla určitě čertovina, v krbu se topilo dřívím, obsluha byla oblečena v červeno-černých čertovských úborech, byť se tvářila andělsky, zakouřeno přiměřeně.

Kamarádka vyprávěla o devítileté vnučce, která byla doma, údajně už dost velká na to, aby k nim chodily takové nesmysly. Tak jí zavolala a vykládala, že Mikuláš s čertem a andělem jí nechali nadílku u babičky, rozebíraly spolu, co všechno jí nadělili, přičemž se holčička velmi zajímala, zda jí nechali v balíčku také uhlí? Prý jenom brambory, nicméně se mě nelenila obratem optat, zda nemám doma trochu uhlí, které bych mohla postrádat?  Byla smutná, kdyby prý bývala byla tušila, tak šla udělat holčičce čerta a Mikuláše s přítelem, jako kdysi… Jenže matka si nepřeje podporovat takové bludy, tak stejně by nemělo smysl dělat něco proti její vůli.

V mysli se mi vybavila úsměvná vzpomínka na to, jak jsem si před léty oblékla černý kabát s kapucí a přišla domů jako čert. Dodnes vidím blonďáčka v červených šortkách, jak začal zoufale strachy plakat tak, že udělal pod sebou loužičku. Rychle jsem tehdy kabát sundala a konejšila ho, ať se nebojí, že to jsem já, ale byl zcela zmaten, nevěděl, zda lžu já nebo ten čert… Od té doby k nám žádní čerti, Mikuláši ani andělé nepřišli, děti se samy s velkou radostí strojily a vydávaly po obchůzkách sousedství v tomto převleku. Těšily se na ten den, vyrážely v houfech, venku bývalo rušno a veselo, řádívaly s kamarády do noci..

Včera večer bylo venku ticho, evidentně sídliště zestárlo, z jeslí se stal dům s pečovatelskou službou, místo dětského hřiště je nové křídlo Domova důchodců, střední a starší generace se nehoní po sídlišti převlečená za symboly.

Cestou z Kotelny jsme opět šli kolem Zvonkové a uviděli tři ztepilé postavy svatého Mikuláše v doprovodu anděla a čerta, tentokrát rodu mužského, jak vcházejí do činžáku. Měli štěstí, že nebyl zrekonstruován, neboť do opravených domů se nedostanou ani návštěvy, natož takovéto historické přežitky, nebývá totiž možnost otevřít vchodové dveře z bytu, musí se jezdit pro návštěvy osobně.

V restauraci se větralo a mezi stoly tančilo. Venku byl klid a mír, takže jsme šly spát a cestou řešily, kde najít kousek uhlí do balíčku od Mikuláše pro malou Šárku.

Z Wikipedie:

Svatý Mikuláš z Myry (cca 280/286 Patras - 6. prosince 345/352 Myra) byl katolický biskup v Myře v Lykii. Už za svého života byl velmi oblíbený mezi lidem, proslul štědrostí k potřebným, jako obránce víry před pohanstvím a zachránce nespravedlivě obviněných. Jde o jednoho z nejuctívanějších svatých v celém křesťanství, ve východních církvích je druhým nejuctívanějím svatým vůbec (po Panně Marii).[1]

V západní liturgické tradici jeho svátek připadá na 6. prosinec a oslava tohoto svátku je spojena s rozdáváním dárků dětem. Byl inspirací pro vytvoření mýtické postavy Santa Clause, která de facto vznikla zkomolením jeho jména, dodáním dalších atributů a propojením s postavou Christkindleina (něco jako Ježíšek).[2]

Svatý Mikuláš je uctíván jako patron námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů a vězňů. Je též patronem států (Rusko, Lotrinsko) a měst (Amsterdam, Bari, Barranquilla…) .

Autor: Marie Haisová | sobota 6.12.2008 9:17 | karma článku: 9,78 | přečteno: 1150x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz