Sláva ZUŠkám

30. 05. 2017 7:26:53
Na zásluhy Základních uměleckých škol upozorňuje opakovaně paní Kožená. Vytvářejí podhoubí pro české, potažmo světové hudební elity, především však rozšiřují obzory tím, že učí lépe slyšet, lépe vidět a tím pádem i lépe vnímat.

Před třemi lety některé ZUŠ navíc rozšířily své působení v juniorském věku i pro zájemce a zájemkyně věku seniorského. Své nadšení jsem vyjádřila po půlročním „chození do houslí“ do ZUŠ Křtinská příspěvkem "Akademie 3. věku na ZUŠ": http://haisova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=495955.

Letos budu mít za sebou čtyři semestry v Akademii umění a kultury pro seniory, a jelikož nehraji jen na housle, ale také cvičím, tančím a zpívám, tak zmíním svoji zkušenost v ZUŠ Bajkalská, která mi dává příležitost nejen si protáhnout stárnoucí kosti, ale už dvakrát nám umožnila i vystoupit na prknech, která znamenají svět, na pódiu Velkého sálu Městské knihovny v Praze a užít si tak své chvilky slávy.

Geniální myšlenku vtáhnout seniorskou veřejnost do uměleckého světa přivedl na svět ředitel hostivařské ZUŠ, pan Stárek. Měla být nejen motivací pro prarodiče doprovázející vnoučata do hudebky, aby chápali, co se děcka učí a mohli jim případně pomoci. Ošetřuje zejména to, že lidé, kteří vypadnou z koloběhu produktivity práce, se najednou mohou cítit osamělí, zbyteční, ztrácet smysl bytí, a začnou se soustřeďovat na bolístky, které s léty přibývají. Zde mají šanci vytvořit novou lidskou komunitu se společným zájmem, kontaktovat se napříč obory, školami, dle svých možností a schopností.

Tak jsem i já osobně byla kontaktována sólovými zpěvačkami "Akademie", zda bych nedoprovázela jejich zpěv vánočních koled na housle, poté došlo i na jarní repertoár; obojím jsme pobavili místní Klub seniorů v Karpatské ulici.

Uměleckých aktivit si velmi užívám a doufám, že jsem svou optimistickou povahou také trochu přínosem. Jsem velmi ráda za nabídku pana Šestáka, ředitele ZUŠ Bajkalská, abych první letní den dala k dobru svůj osobní příběh se zaměřením na to: „Co nás život naučil a můžeme předávat dál? Jaká je moudrost současného stáří?

Ne všichni kolegové a kolegyně z Akademie umění a kultury pro seniory jsou však vděčni za dar, kterého se jim dostává, neboť vše financuje Magistrát hl. m. Prahy, kde se, předpokládám, vychází z toho, že prostory tu jsou, kapacita též, jde jen o to honorovat investovaný čas a obecně se ví, že učitelství není ta nejpřeceňovanější a přeplácená profese. Je k nevíře, že někteří senioři a seniorky brblají, že by chtěli víc, či jinak, infikováni společenskou negativitou, kdy se kritik domnívá, že je svou paralýzou z analýzy nejchytřejší z chytrých. Jak známo, je mnohem snazší bořit, než tvořit.

Inteligentní úvaha MHMP spočívá v tom, že je lépe investovat méně zde, než mnohem více do zdravotnické a sociální péče, kam se bezmocní a často bezradní senioři a seniorky uchylují.

Tak, jako je síť českých ZUŠ v evropském i světovém prostoru unikátní, tak na ni navazující Akademie umění a kultury pro seniory je vůdčí myšlenkou na globální scéně. Dlužno dodat, že pedagogické, umělecké a lidské kvality vyučujících převýšily svou vynikající úrovní veškerá má očekávání.

A pýchou se nadýmám, když si uvědomím fakt, že umění a kultura Čechy proslavila, pozitivně prezentovala a důstojně reprezentuje po celém světě.

Autor: Marie Haisová | úterý 30.5.2017 7:26 | karma článku: 15.19 | přečteno: 444x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 622 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 158 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...