Všechno nejlepší, milá Země

22. 04. 2017 0:00:01
Na zdraví si dovoluji přiťuknout 22. dubna naší Matce Zemi, bude jí něco málo přes 4,4 mld. roků a my, kteří máme důvod oslavovat se na ní přiživujeme přes 200 tis. let.

Je zvláštní, že oslava naší živitelky se v kalendáři nenajde. Po revoluci k nám sice dorazila indiánská zvyklost vyjadřovat svoji vděčnost 22. dubna, nicméně se nedostala do hlavního proudu společnosti. Ten se rozběhl a nadále řítí směrem k jejímu dalšímu asfaltování, betonování, zastavování, neboť potřebuje naplnit iluzorní kritéria zisku a růstu hrubého domácího produktu.


Člověk se stal mírou všech věcí před pár set let starou filosofií, což je - v perspektivě úctyhodného stáří mamky Země směšná doba. Božský taťka na nebesích ji odsunul do pozadí také tím, že náš pozemský život ovládl před dvěma tisíci lety pohrůžkou trestu, který na nás čeká po smrti. Přesvědčují nás o tom patriarchální církve, jejichž touha po moci, majetku a ovládání je bezmezná.

Popelka Země se dostala na okraj zájmu, byla a stále je dobývaná, zneužívaná, devastovaná, pokořovaná, přehlížená, přesto všechno však stále štědrá. Když se občas vzepře nějakou tou povodní, tak se rychle hledí její vzpoura uvěznit do protipovodňových mantinelů. Divoká příroda se civilizuje, lesní zvěř je pod kontrolou myslivců a ta nejdivočejší bývá k vidění často už jen za ploty zoologických zahrad.

Ne nadarmo se situace Země porovnává se situací žen. I ty byly celou patriarchální historii zneužívané, přehlížené, dobývané a pokořované, přestože tu byly a jsou ve velké míře pro druhé, zůstávají štědré, aspoň podle ženského principu orientální filosofie, který přidává emoce, city, instinkty, lásku, empatii, mateřství, hudbu, život, spolupráci, péči, skutečné lidské vztahy a pohodu domova zkrášlenou uměním.

To, že stále ještě dominuje princip mužský reprezentovaný rozumem, technikou, technologií, vědou, logikou, smyslem pro detail, účelovostí, tahem na branku, sobectvím, soutěžením, důrazem na právo, hierarchii, peníze a majetek je křečí končícího patriarchátu, jehož touha po boji, lovu, zabíjení a moci ve vnějším světě je pomalu, ale jistě narušována prosazujícím se vlivem principu ženského.

Přeji proto naší matce Zemi, aby dominance všech –ismů: (kolonialismus, nacismus, komunismus, kapitalismus, katolicismus konzumerismus, islamismus) byla postupně nahrazena mladou filosofií ekologického feminismu = hnutí na obranu Země jdoucí ruku v ruce s rovnoprávností žen, abychom co nejdříve mohli říci, že naše vztahy se Zemí jsou v duchu VÝHRA - VÝHRA, nikoliv stávajícího VÝHRA - PROHRA.

Autor: Marie Haisová | sobota 22.4.2017 0:00 | karma článku: 9.50 | přečteno: 86x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...