Kde ženy vládnou

23. 05. 2016 9:35:51
tam je láska, klid a mír, chtělo by se uzavřít a mít jednou provždy jasno, jak toho docílit. Že to však není zase až tak jednoduché, vyplývá z cestopisné knihy „Kde ženy vládnou“.

Od autorské dvojice české právničky Kateřiny Karáskové a anglického výtvarníka Simona Birda se dozvíme mnoho nových informací o životě lidí v Mexiku, Indonésii, Indii a Číně. Zmíněna je i africká Keňa jako důkaz možnosti zdánlivě nemožného.

Zkoumané populace žijí ve svých lokalitách v počtech od 50 tisíc v Číně do 6 miliónů v různých provinciích Indonésie.

Originální a dobrodružný desetiletý výzkumný počin ponechává na čtenářské veřejnosti, aby si sama udělala závěr o výhodách globálně vládnoucího patriarchátu a životem lokálních komunit matriarchátu.

Osobně jsem si nejdřív myslela, že najdu novověké příklady starověké Kréty, kde si muži a ženy užívali sexu, lásky, umění a sportu a kde byl 600 let mír, což se vysvětluje uctíváním Bohyně přírody znázorňované nahoře „bez“.

Dnešní lokální svět je však všude ovlivněn globálními vlivy. I do nejzapadlejších končin Země si našli cestu římsko-katoličtí misionáři, sunnitský islám, tibetský tantrický buddhismus, křesťanství a současná konzumní kultura. Zmíněná náboženství se promísila s původními animistickými tradicemi a vytvořila originální hybridy, které toleruje i dogmatická katolická církev akceptující mexickou homosexualitu jako jev zcela normální.

Ze strukturovaného popisu každé kultury se dozvíme přesné informace, kde tito lidí žijí, kolik jich je, ke komu se modlí, jakými jazyky mluví, jaká mají práva a jaké jsou jejich matriarchální rysy? Ty se mohou lišit. Kde jsou matrilineární, tam přijímají děti matčino klanové jméno a dědictví se rozděluje pouze mezi dcery. Když se muži po svatbě odstěhují do domů svých žen, pracují v cizině a zodpovědnost za dům a rodinu přenechávají ženám, tam se hovoří o matrifokální. V případě, že se manželé rozvedou, tak se muž musí odstěhovat a ponechat manželce děti i majetek. Ženy jsou vzdělané a často pracují v kariérních profesích, jako je tomu konkrétně v Indonésii, kde došlo ke smísení islámu a tradičního zvykového práva adat.

Různé kultury se liší, v zásadě se však dá shrnout, že ženy, které nesou zodpovědnost za pokračování a udržení rodu, děti, jejich výživu, výchovu, vzdělání a domov, mají finance, majetek a muže pod kontrolou.

Můžete namítnout, že jde o diskriminaci opačným směrem, než jakou známe u nás, kde snahu o narovnání nerovných poměrů podporují strukturální fondy EU zaměřené na rovné šance.

Opak však je pravdou, jak autorská dvojice uzavírá slovy: „Ženy spolu s právy musely převzít i obrovskou zodpovědnost, která je často svazovala a stresovala... muži naopak měli, po splnění svých pracovních povinností, dost času na zábavu, protože se mohli spolehnout na to, že se o ně nějaká ta ženská vždycky postará. Není divu, že většina z nich by neměnila...“

Kniha vyplňuje hlubokou mezeru v dominantně maskulinní kultuře, je proto určena oběma pohlavím zahrnutím mužské i ženské perspektivy, humorem a celkovou lehkostí. Na první pohled je velmi příjemná do ruky i pro oko. Perfektně strukturovaná, plná kreseb, maleb a fotografií.

Sama o sobě dokazuje, že ideálním řešením je tvůrčí spojení muže a ženy, ke kterému by měl homo sapiens 21. století směřovat. Využívat veškerého tvůrčího potenciálu, kterým nás matka příroda obdarovala.

Knihu „Kde ženy vládnou“ napsala Kateřina Karásková a Simon Bird, má 391 stran, vydala Agentura KRIGL v Praze 2016

Autor: Marie Haisová | pondělí 23.5.2016 9:35 | karma článku: 11.85 | přečteno: 430x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.50 | Přečteno: 111 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 325 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 468 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...