Magda aneb s tebou ne

Jde o příběh matky samoživitelky, kterou uvrhl manžel – gambler do dluhů a ona živí sebe a syna prostitucí. Magda provozuje sex nejprve v bytě, kde je podvedena a okradena.

Následně to zkouší pod dohledem bordelmamá, kde jí z výdělku téměř nic nezbude, neboť 50 % odevzdává na režii a další peníze vydává za předražené pití. Další zkušenosti jsou přímo z ulice, kde konkuruje stejně výstředně se nabízejícím kolegyním.

Tolik z filmu, ke kterému sbírala informace od sexuálních pracovnic v letech 2013-5 jeho autorka Hana Malinová, ředitelka R-R.

Film končí otřesnou zkušeností, kdy mladý muž vyžaduje nejprve Magdy pasivitu, aby se jí po chvilce hlazení vrhl po krku a začal ji škrtit. Po napětí, kdy obecenstvo neví, zda hrdinka přežila, vidí, jak se dívá do zrcadla s modřinami na krku, krví vytékající ze rtu, a s úlevou říká: „ještě žiju“.

Sexuální prožitky provází vidina lyžujícího syna, na jehož školní výlet žena též tímto způsobem vydělává, a který se při snídani průběžně vyptává, co vlastně matka dělá? Ta vyhýbavě odpovídá, že mívá různé brigády a ranní únava je z práce v pekárně.

Film byl uveden ve čtvrtek 18. 6. v Národním muzeu v Praze jako doprovodná akce k výstavě Smrtelné slasti a může klidně kandidovat na cenu Pavla Kouteckého. Částkou 108 000 Kč na něj přispěl Magistrát Brna, zbývající prostředky posílala veřejnost dle svých individuálních možností.

Diskuse, která po promítání následovala, byla stejně zajímavá jako film, který má ambice rozvířit debatu ohledně legalizace prostituce, neboť její provozovatelky nemají žádnou právní ochranu a ocitnou-li se v tísnivé situaci, pak se musí spoléhat jen samy na sebe.

Přišla řeč i na staletí tabuizovanou sexualitu, jejíž důsledky nacházíme v narušených vztazích mužů a žen do dnešních časů.

Díky popírání „hříšných“ těl se jako dědictví náboženských ideologií vynořují stále nové problémy a není od věci přemýšlet nad tím, zda za nejagresivnějším hnutím, jakým je v současné době hrozba islámského státu nestojí náhodou potlačená sexualita, jejíž potenciální intimní síla se ventiluje agresí vůči okolnímu světu.

Autor: Marie Haisová | pátek 19.6.2015 10:44 | karma článku: 11,91 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53