Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvóty v Čechách

Kvóty čtyřicetiprocentního zastoupení žen ve správních radách, které by se měly uplatit u státních podniků do čtyř let a u soukromých do roku 2020 nebudou, neboť je česká vláda neodsouhlasila.

Našinec by si řekl, že je naše vláda prozíravá, když spoléhá na experty a odborníky, kteří moudře rozhodují v dozorčích a správních radách a nenechává se ovlivnit EU a nějakými genderovými teoriemi. Není přece důležité, jakého jsme pohlaví, důležitá je expertnost.  

I laici však tuší, jak to chodí. Správní a dozorčí rady bývají prodlouženými rukami politických kamarádů a jejich kamarádů, kteří si členstvím na strategických postech přicházejí k dalším prebendám.

Strategických firem u nás není mnoho, pár desítek, zatímco chlapců, kteří se o místa v jejich představenstvech ucházejí, je mnohem víc. Poptávka vysoce převyšuje nabídku. A pustit k tomuto lizu ženy by znamenalo ubrat pánům tvorstva, kteří jsou zvyklí vládnout mocí, penězi a majetkem od nepaměti. Připomenu fakta OSN, dle kterých ženy tvořící polovinu lidstva vykonávají dvě třetiny práce měřeno v hodinách, přičemž vydělávají desetinu toho, co muži a vlastní jednu setinu toho, co oni.  

Zpět však k expertům a IQ naší strategické úrovně, kdy je záhodno si přiznat, že důsledkem odborného vládnutí a vedení byl veřejný dluh ČR v momentě, kdy jsem začala psát tuto úvahu 1 884 794 970 545 Kč. Nabízí se otázka, proč je společnost tak plná problémů, jestliže  je plná odborníků, kteří rozhodují, radí, vedou a řídí?

Vysvětlení nabízí Howard Gardner v Sedmi typech inteligence, které popisuje jako slovně názornou, matematicko-logickou, esteticko-uměleckou, sportovně-tělesnou, sociálně interpersonální a intrapersonální a představivou.

Z popisu si můžeme domyslet kořeny dluhů, problémů a krizí. Společnosti dominuje IQ slovní a matematicko-logický, který je doménou mužů používajících levou mozkovou hemisféru příslušnou pro teorii, analýzu, detail a řečové centrum. Společenský deficit však spočívá v nevyužívání potenciálu pravé mozkové hemisféry zodpovídající za komplexní myšlení, celistvost, obrazotvornost a praxi, kterážto dovednost přináleží především ženám.

Z uvedených psychologických poznatků je patrný jednooký a jednostranný management kralující mezi slepými, nicméně druhé oko, které vidí svět z jiné perspektivy, je zde, a když nemůže jednat, tak aspoň pozoruje, konstatuje a komentuje.

EU vychází z faktu, že se ženy hůře prosazují právě kvůli převažujícímu využívání pravé mozkové hemisféry, jejich myšlení jde spíše do šířky a souvislostí, je horizontálního charakteru oproti vertikálním tahounům na branku, kteří jdou tvrdě za svým cílem, v tomto případě za lukrativními posty ve správních radách. EU má ambice řešit problémy, které vidí v jednosměrně vedené a řízené společnosti tím, že se domnívá, že více žen na rozhodovacích postech by mohlo svou horizontální perspektivou vidění prospět na podnikové, národní, evropské i celosvětové úrovni. Vychází z faktu, že ženy v EU tvoří 55 % populace, přičemž ve vedení velkých firem jich je 16 %, v Čechách pouhých 7 %.  

V ČR je však tvrdá resistence vůči všemu, co přichází z EU, kromě peněz, přičemž kvóty by mohly být příležitostí k zamyšlení, dialogu, vůlí k optimálnějšímu vedení a řízení firem i společnosti, výrazem dobré vůle a důvěry ve schopnosti žen.

Než jsem dopsala tuto úvahu, tak veřejný dluh vzrostl na 1 885 196 750 245 Kč a stále roste. Když k němu připočteme plánovaný schodek státního rozpočtu na rok 2015 ve výši 100 000 000 000 Kč a vydělíme počtem obyvatel, dostaneme výši dluhu i toho nejnevinnějšího neviňátka, které přichází na svět.

Jde o daň za to, že osobní zodpovědnost byla s naivní důvěrou svěřena do rukou expertů. Kdyby však mocní byli zároveň i moudří a mysleli to s tím „ano, bude líp“ upřímně, pak by využili všech možností, zdrojů a prostředků, kterými společnost disponuje, tedy i kvót.

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 11.12.2014 20:39 | karma článku: 9,57 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz