Peníze a poslanci

26. 11. 2014 9:03:00
Před volbami nás poslanci přesvědčují o svém idealismu, po volbách zase o svém materialismu. Již před pětadvaceti lety bylo jejich první starostí stanovit si platy mnohonásobně převyšující tehdejší průměr a odjet na dovolenou.

Národ tehdy dostal první facku, po které následovaly další, jedna za druhou. Privatizace, tunelizace, exekuce, zpronevěry, zadlužování.... Nechci být negativistická, ale to, co nám politická garnitura předváděla a evidentně ještě předvede, to byly drsné lekce špatných hospodářů svěřeného majetku a peněz. Představme si takové hospodaření na vlastním. Vyplácet si nadstandardní odměny ze zadlužené instituce, dávat si zlaté padáky ve stylu „po nás potopa.“ Po pětadvaceti letech, během kterých se politikům podařilo zadlužit stát nevídaným způsobem, pokračuje nově zvolená garnitura ve stejném duchu, místo, aby šla národu příkladem, neboť exempla trahunt = příklady táhnou, ryba smrdí od hlavy a schody se metou odshora.

Svou perspektivu jsem již vyjádřila na: http://haisova.blog.idnes.cz/c/419187/25-let-kdy-se-neco-delo.html, a aby se nezapomnělo, tak ještě zde: http://www.pribehy20stoleti.cz/2014/222, kde můžete též hlasovat, za což upřímně předem děkuji.

Odkládané hlasování šalamounského návrhu ministryně sociálních věcí navýšením platů o 1 %, aby se zákonu učinilo zadost, je předmětem politických her a není vyloučeno, že zítřejší diskutování skončí ve ztracenu a naši vyvolení budou mít + 25 %, v optimálním případě o pár procent méně. Dárek národu k výročí 25. výročí Sametu.

Přemýšlela jsem, co se s těmi lidmi po volbách stává. Působí snad genius loci malostranských paláců, kde sídlí Parlament a Senát, a kde se evidentně ze zvolených reprezentantů lidu stává novodobá šlechta? Co se stalo z prezidenta lidu na Hradě, poté, co denně shlíží z výšin moci do podhradí? Nebo má pravdu nositel Nobelovy ceny z r. 2003 J. M. Coetzee, který je přesvědčený, „že politika podněcuje v lidech ty nejhorší vlastnosti. A nejen to: že postrkuje kupředu ty nejhorší lidské typy ve společnosti.“ Podle Coetzeeho se však my, lidské bytosti, politiky nikdy nevzdáme, protože je atraktivní záležitost podobná divadlu, kde se rozehrávají základní emoce, jako je nenávist, zášť, nevraživost, žárlivost, krvežíznivost, chamtivost..... Jinými slovy, politika je symptomem našeho úpadku a vyjádřením tohoto úpadku.

Takže si nejspíš nemá smysl dělat iluze, že by v zadluženém státě mělo šanci navrhované 1 %, spíš národ dostane další lekci o tom, že co je u poslanců doma, to se počítá, a čím vyšší plat teď, tím vyšší důchod potom. Jak se tímto způsobem naplní předvolební sliby o oddlužení státu, to nevím, ale vím, že finanční krize, která nad námi visí jak Damoklův meč je takovýmto rozhodnutím živena, neboť příklad daný lidu, který imituje VIP a ty „nahoře“ není o dobrém hospodaření na makroúrovni a tím pádem ani na mikroúrovni, které by vyplývalo ze základní znalosti účetního „má dáti-dal“ a pravidla, že mám-li pět korun, nemohu utrácet deset.

Autor: Marie Haisová | středa 26.11.2014 9:03 | karma článku: 24.02 | přečteno: 617x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 166 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 582 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...