Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

LETS - místní systém výměnného obchodu

S různou intenzitou píší lidé, že se chtějí zapojit do místního systému výměnného obchodu LETS, který jsem v Praze zaštiťovala v rámci neziskové Agentury GAIA v letech 1999 - 2004.

Odpovídám, že LETS u nás skončil a že bych jim moc ráda doporučila jiný, dlouhodobě fungující  LETS systém v Čechách, avšak o žádném nevím. Je o něm spousta teorie, management však je praxe, a ta, zdá se, poněkud vázne. 

Těm, kteří netuší, oč se jedná, dám jednoduchý příklad: Houby na obrázku bych mohla dát Rostě za 50 bodů, ta by mohla přenechat dvě lahve vína ze své vinice Petrovi za 80 bodů, ten by mi opravil počítač za 30 bodů, Jitka by mu upekla bábovku za 20 bodů a nechala se Janem ostříhat za 20 bodů. V centrální evidenci bychom za tyto směny měli: Já +20, Rosťa +30, Petr -70, Jitka 0, a Jan +20 bodů  (po sečtení bodů za to, co kdo komu dal a odečtení těch, v jejichž hodnotě si něco bral). Píši body, ve světě se směňuje zelenými dolary, žaludy, LETS šeky, pusinkami… V našem občanském sdružení se zhodnocení služeb a produktů oceňovalo chechtáky. O nabídkách a poptávkách se členstvo dozví z centrální evidence, kam nahlásí, co nabízí a co poptává, či se je možné domluvit při osobním setkání.

LETS znamená Local Exchange Trading System, tedy místní systém výměnného obchodu a je dobrou alternativou pro lidi, kteří nemají peníze a přesto něco umí, či mají něco, co chtějí nabídnout ostatním a zároveň si mohou z nabídky ostatních vybrat to, co sami potřebují. Zjednodušenou obdobu známe při výměnách dětských botiček a oblečků, či při směně zahrádkářských nadproduktů a není tomu tak dávno, co se na vesnici rozdávaly výslužky ze zabíječek „na střídačku“. Jde o vzájemnou sousedskou výpomoc formou reciprocity, která stále existuje v neformální podobě. Obdobou je barterový obchod s výměnou zboží nebo služeb za jiné zboží nebo služby bez použití peněz, který internet nabízí v poměrně širokém sortimentu, je však příliš na technické úrovni.

LETS je formalizovaný systém pro širší komunitu, ideální počet je dvě stě a více lidí, aby nabídek a poptávek bylo co nejvíce a plusové a mínusové body tak mohly být v rovnováze; aby někdo jen nedával a jiný jen nebral, což se v malé komunitě může stát velmi snadno, neboť v ní není dostatečná diverzita nabídek a poptávek.

Pokusím se popsat, jak to v rámci našeho občanského sdružení probíhalo, přičemž zmíním problémy, kterým se dá v budoucnu předejít. Členové a členky LETS se scházeli jednou měsíčně v Lublaňské 18 v Praze 2, kde jsme s kolegyní Adélou vždy domluvili debatu s nějakou zajímavou osobností, aby setkávání nebyla jen na čistě „hospodářské“ úrovni, ale měla i nějaký přesah. Poté docházelo ke vzájemným nabídkám ořechů, oprav, úprav, pohlídání kočky, výpomocí, které kdo potřeboval. Důležité bylo si zároveň domluvit hodnotu poptávané či nabízené služby, což býval první zádrhel. Zdejší lidé neumí vyjednávat a ti, kteří se scházeli, se často i styděli si za svůj čas, nabízené služby a produkty něco říct, ocenit je. Dalším zádrhelem bylo hlášení domluvených výměn a jejich hodnot Evě, koordinátorce LETS, která plusy a mínusy evidovala v centrální evidenci. Lidi to nebavilo, považovali nahlašování směn za zbytečnou byrokracii. Mezi další problémy by se dala zařadit zodpovědnost, vzájemná důvěra a zneužitelnost. Zmíním případ, kdy jedna členka zrekonstruovala suterén svého domu s pomocí členů, kteří u ní odpracovali mnoho hodin, aniž by ona sama adekvátně něco nabídla, navíc si od jednoho důvěřivého člověka vypůjčila peníze, které vrátila až po důrazném zákroku, což je však zase výhoda komunity, jejíž společenství má určitou moc a autoritu.

LETS funguje celá léta na mnoha místech světa jako hravý způsob vzájemné výpomoci, jehož přidanou hodnotou je tvořivost, vzájemná setkávání, komunikace.

V neziskové Agentuře GAIA skončil LETS před deseti lety, kdy v r. 2004 došly zdroje na nájem kanceláře, kde se lidé setkávali a domlouvali směny, a také došla trpělivost a ochota Evy, která směny evidovala, Marie - manažerky organizace nesoucí zodpovědnost i Adély zajišťující přidané komunitní aktivity.   

Říká se, že čas jsou peníze a tedy ti, kdo peníze nemají, by měli mít čas a ten by mohli využívat ku prospěchu svému a svého okolí. LETS je k tomu ideálním komunitním nástrojem. Členství v něm, sebeorganizace a organizace systému však předpokládá jistou disciplinovanost, která se u nás netěší velké popularitě.

 

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 9.10.2014 9:36 | karma článku: 8,34 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz