Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Univerzita třetího věku

K mému prvnímu setkání s U3V došlo v roce 2010 v Olomouci. Konala se tam konference o trvale udržitelném životě, kde jsem měla referát na téma „Gender a moc“. Příspěvek tehdy zaujal pana Havránka z olomoucké U3V, který mě pozval, ať poučím i jeho studentky a studenta.

Zajela jsem tedy do Olomouce ještě jednou a seznámila se s institucí U3V jako lektorka. Nějaké studium mi tehdy na mysl vůbec nepřišlo. Sedět ve školních škamnách a poslouchat cizí moudra? Já, která se od svých sedmnácti let živí sama, teorie si dohledává za chodu a chybějící vymýšlí? To snad je lepší si půjčit knihu v knihovně a pěkně v klidu, v pohodlí domova, nejlépe vleže si číst, případně studovat. Prožitek umocnit kafíčkem, či šlofíčkem.

Nicméně, jak čas běžel, tak i ke mně dorazilo rčení, že „odříkaného chleba největší krajíc“, a přesvědčení, že není škola jako škola, nejsou všechny akademicky suchopárné, pro které tělo je jen nosičem hlavy. Rozhodla jsem se poohlédnout po nějaké akční škole a moji pozornost upoutaly masáže na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Poslala jsem do školy e-mail následujícího znění: „Vážení, máte sice napsáno, že program roku 2011 - 2013 je již plně obsazen, nicméně se dovolím optat, zda se náhodou neuvolnilo místo ve 3. a 4. semestru? Děkuji předem za informaci a zdravím.“ Obratem přišla odpověď: „Dobrý den, bohužel, žádné místo se neuvolnilo a navíc do rozběhnutého studia nedoplňujeme. Pokud Váš zájem bude trvat, je potřeba se přihlásit začátkem května do studia, které se otevírá v dalším školním roce“.

Termín přihlášky jsem propásla kvůli jiným radostem a starostem, jak jinak. K mému milému překvapení však přišel koncem června 2012 e-mail s dotazem, zda můj zájem stále trvá, neboť se uvolnilo jedno místo. Vyžádala jsem si program a poté, co jsem zjistila, že se dovzdělám v předmětech, jako jsou: základy anatomie, fyziologie člověka a tělesných cvičení, výživa v seniorském věku, sport, zdraví a vyšší věk, stres a jeho prevence, psychologie sportu, regenerační procedury – masáže, zdravotní cvičení, plavání v bazénu, cvičení ke správnému držení těla, motorika a somatotyp starších lidí, jógová a psychomotorická cvičení včetně lidových tanců Čech a Moravy, jsem se okamžitě přihlásila.

Program začal v září seznamovacím týdenním pobytem v Krkonoších, na Multě, chatě FTVS. Byl organizován s prvotřídní odborností vedoucí programu paní Prajerovou ve spolupráci s kolegou Jurou, který umí bezpočet společenských her vhodných ke vzájemnému seznámení, lékařkou učící poskytovat první pomoc a pracovníkem horské služby. Vše bylo dokonale připraveno stejně jako další týdenní pobyt rok poté, který byl pro změnu v Jižních Čechách, kde jsme jezdili na kolech a další krásy české vlasti poznávali za zpěvu lidových písní z jednotlivých krajů.   

České Univerzity 3. věku mi před léty chválili v Dánsku, kde jsem navštěvovala kurz Evropské demokracie na jedné z tamních Folkehojskole poskytující celoživotní vzdělávání lidem od osmnácti do devadesáti devíti. Jejich silnou stránkou je, že se na nich setkávají všechny generace + lidé zdraví s lidmi různě postiženými, kteří se tím učí integraci a toleranci společně s předměty, které se nabízejí, či které si studující sami navrhnou, což může být inspirací i pro českou „monokulturu“, kde výkonově zaměřená společnost vyčleňuje své jedince po dovršení důchodového věku - v podstatě už dlouho před ním. Věk se nepovažuje za pozitivum, ale negativum, přitom ze zkušeností a vědomostí starší generace by se dalo, při troše dobré vůle, hodně těžit.

Není však účelem této úvahy lamentovat, neboť dle osobní zkušenosti s U3V na FTVS jsem si ověřila, že konkrétně tato škola plní účel nejen vzdělávací, ale i setkávací, sociální. Dva roky studia navíc dokázaly, že v našich stárnoucích tělech jsou mladé, flexibilní mysli otevřené novým podnětům a poznatkům, dle sokolského  „ve zdravém těle zdravý duch“, které platí však i opačně "zdravý duch ve zdravém těle".

 

 

Autor: Marie Haisová | pondělí 6.10.2014 12:00 | karma článku: 17,82 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz