Válka generací x nové výzvy

16. 11. 2014 10:15:52
Často se takto drsně hovoří o generační propasti mezi rozdílnými zájmy mladých a starých. K tomu se ještě přidává téma důchodů, které stávající produktivní veřejnost financuje s tím, že na jejich důchody nebude dostatečný počet nově narozených, kteří budou dotovat jejich generaci.

Je z tohoto bludného kruhu nějaké východisko? Demografické změny, kterými společnost prochází jsou novou výzvou k řešení. Politická garnitura stojí před rozhodnutím, jak co nejlépe sladit zájmy všech věkových skupin, ale jde i o jedince, jak se k nastalé situaci postaví a jaký k ní mají a budou mít přístup.

Při debatách o potřebě šetřit si na budoucnost se často setkávám s názorem: „Já se stejně důchodu nedožiju, proč bych se měl/a uskrovňovat?“ Z demografických průzkumů však vyplývá, že nedojde-li k nějakým nepředvídatelným událostem, jakými byly v minulosti války či epidemie, tak je velmi pravděpodobné, že osmdesát let v plné svěžesti bude spíš pravidlem, než výjimkou.

Mnoho dnešních osmdesátníků, respektive osmdesátnic, neboť to jsou ženy, které díky zdravotnictví a hygieně neumírají při porodech a žijí řádově o pět let déle než muži, pobývá v různých formách seniorských zařízení a slýchám často kritiku, že nejde o žití, ale o přežívání, neboť mnohdy jen leží, přijímají potravu a vyměšují do plenek.

S kvalitou života je spojována osobní mobilita, schopnost pohybovat se po svých. Tímto směrem směřovaly otázky ošetřující lékařky mé maminky, která se mě ptala, zda chodí na procházky, či zda si dojde na nákup. V posledních týdnech života chodila jen na zápraží domku, aby se potěšila kvetoucími květinami a produkty, které na jaře zasadila, nicméně pravdou je, že toho moc nenachodila ani měsíce či roky před tím. Turistika jí blízká nebyla a sport ji také nezajímal. Byla jak ta babička v Hutkově písni, o které zpívá, že...“babka se dožila devadesáti let, nikdy necvičila, co světem stojí svět...“ K té mobilitě jsem doktorce odpověděla, že světový filosof Immanuel Kant nikdy neopustil rodný Královec a nikdo by si o něm netroufal tvrdit, že kvalita jeho života byla horší, než kvalita přemisťujících se mas. Český filosof Emanuel Rádl napsal Útěchu z filosofie v posledních letech svého života, kdy byl upoután na lůžko. Tomuto handicapu vděčil za možnost obrátit se do svého nitra, ke svému vlastnímu zdroji, a v klidu z něj čerpat.

Nevím, jaký je vnitřní život dnešních ležáků, nesetkala jsem se s žádným výzkumem na toto téma. Není ostatně ani velké povědomí o vnitřním bohatství lidí mnohem mladších. Při současném spěchu se dá tušit, že může jít i o únik určitého druhu - i před sebou samými. Erich Fromm kdysi napsal, že je důležité se dokázat rozhodnout mezi tím, zda chci "být" oproti silně konkurující potřebě "mít".

Velkou roli v současných demografických změnách hrají i zakořeněné představy o hodnotách ve společnosti. Jak vydržet s jedním partnerem či partnerkou padesát i více let a nebýt nerudným dědkem či komandující semetrikou? S postupujícím věkem se většina vlastností umocňuje, z mladého cholerika se s malou pravděpodobností stane dobromyslný staříček.

To, že by se stářím stávali lidé moudřejšími by platilo v případě, že by na osobních vlastnostech celý život pracovali, aby se v závěru života mohli ohlédnout zpět a s uspokojením konstatovat, že žili dobrý život dobrých lidí.

Na jedné z mých životních křižovatek mi jeden moudrý Ind poradil: "Buď užitečná a uvidíš, že zdroje přijdou." Jelikož měl pravdu, tak si dovoluji tuto jeho radu poslat dál.

Autor: Marie Haisová | neděle 16.11.2014 10:15 | karma článku: 9.96 | přečteno: 302x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 125 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 272 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...