Hodně štěstí

5. 01. 2014 8:35:12
Nejen s novou vládou, ale vůbec. Otázkou však je, co si pod tím štěstím představit?

Nemocní si štěstí pojí se zdravím, chudým splývá představa štěstí s bohatstvím, bohatým s ještě větším bohatstvím, pro nemilované je štěstím láska. Nicméně zdraví, bohatství, láska jsou samostatné kategorie, štěstí je kategorie sama o sobě, vždyť i Tři králové, mudrci, nám přejí „štěstí, zdraví, dlouhá léta“.

Na Silvestra hovořila kamarádka o známé moderátorce, že jí nepřipadá šťastná, byť je mladá, štíhlá, krásná, vdaná za úspěšného, bohatého zpěváka, matka zdravých dětí. Má vše, co se považuje za štěstí, přesto výraz jejích očí a tváře štěstí nevyzařuje.

Je možné posuzovat něčí štěstí?

Možné to je, potřebujeme však k tomu znát hodnotu PQ, což je pozitivní inteligence vyjádřitelná vzorcem: Úspěch = Potenciál x PQ, což podrobně vysvětluje Shirzad Chamine v knize Pozitivní inteligence.

Tou pozitivní inteligenci se nemyslí pozérský úsměv od ucha k uchu, myslí se to, co se v minulosti nazývalo moudrostí a bývalo spojeno se stářím. Mudrc reprezentuje tu hlubší a moudřejší část našeho já, která se dokáže povznést nad rozepře, nenechá se strhnout napětím a dramatem okamžiku. Má přístup ke schopnostem mysli, který umí využít k řešení jakýchkoliv problémů: empatii – schopnosti vcítit se do pocitů vlastních i lidí kolem sebe a řešit situaci s porozuměním a soucitem; objevování se zájmem a otevřenou myslí; schopnost inovace a vytváření nových perspektiv a neobvyklých řešení, kam patří i myšlení mimo zavedený rámec; navigovat po cestě odpovídající našim základním hodnotám a poslání a aktivovat k podniknutí rozhodných kroků.

Smyslem interního mudrce je eliminovat vliv našich interních sabotérů, kteří provokují, abychom hledali chyby na sobě a druhých jako soudci, z čehož posléze pramení pocity úzkosti, stresu, zklamání a viny. Stejným problémem může být nutkání k perfekcionismu či chorobná potřeba uznání a lásky. Dalším sabotérem naší mysli je hyperúspěšný podmiňující naši sebeúctu neustálou potřebou výkonů nezvladatelnými sklony k workoholismu a způsobující, že se vzdáváme hlubších citových a vztahových potřeb. Oběť zase vyvolává emocionálně vypjaté stavy a nálady, jejichž prostřednictvím získává pozornost a lásku. Hyperracionální sabotér nabádá, abychom se intenzivně a výhradně soustředili na racionální procesy ve všech otázkách i těch vztahových, z čehož plyne netrpělivost s lidskými emocemi. Díky hyperostražitému žijeme v neustálém napětí a úzkostlivě myslíme na veškerá možná nebezpečí. Neuspokojitelný sabotér baží po stále větším vzrušení, jež mu slibují další a další aktivity. Nedovoluje se radovat z aktuální situace, přesvědčuje, že jen zaneprázdněný člověk prožívá život naplno. Vedoucí se zase živí úzkostlivou potřebou mít vše pod kontrolou, být pánem situace a ovlivňovat jednání lidí, aby splňovalo jeho přání. Unikač se zaměřuje jen na pozitivní a příjemné, vyhýbá se problémům, nepříjemným úkolům a konfliktům.

S Novým rokem si dáváme různá předsevzetí, jedním z nich může být i lepší poznání sebe sama, kterému napomůže kniha Pozitivní inteligence (PQ) od Shirzada Chamine z nakladatelství Práh. Odhalí, jak porazit vnitřní nepřátele sabotující náš harmonický a šťastný život za pouhých 21 dní.

Knihu jsem přečetla, je naprosto polopatická. S její pomocí jsem pochopila četnost reakcí a vzácnost proaktivity vyplývající z využívání jen některých částí mozku.

Autor: Marie Haisová | neděle 5.1.2014 8:35 | karma článku: 8.19 | přečteno: 300x

Další články blogera

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 234 | Diskuse

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 486 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 10.50 | Přečteno: 156 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.44 | Přečteno: 1120 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.16 | Přečteno: 460 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 295 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz

 

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...