Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opřete se do toho

Radí Sheryl Sandbergová, vrcholová manažerka Facebooku. Dává nahlédnout do prostředí Facebooku i Googlu, které podporují vyváženou přítomnost žen v managementu, což institucím velmi prospívá.

Vychází ze své osobní zkušenosti manažerky, manželky a matky dvou dětí, která veškerou práci zvládá v harmonii s partnerem. Ten všemi silami spolupracuje na chodu domácnosti a při výchově dětí.

Ve svém popisu žen, práce a vůle uspět cituje mnoho amerických osobností s jejich zkušenostmi s úspěšným managementem. Gloria Steinemanová zopakovala, že změny v domácnosti stále pokulhávají za změnami na pracovišti a je třeba podpořit muže, aby byli v domácnosti ambicióznější. „Teď už víme, že ženy zvládnou to, co zvládnou muži. Musíme ale ještě dokázat, že to, co zvládnou ženy, zvládnou i muži.“

Novinářka Mary Curtisová napsala, že nejlepší rada na světě je „aby ženy i muži zahodili svoje pocity viny a nemařili svůj čas“.

Na jedné přednášce pravila Sheryl Sandbergová, že: „Pokud se aktuální trend nějak nezvrátí, bude za patnáct let pracovat na plný úvazek asi tak třetina žen tady v sále a skoro všechny z vás budou pracovat pro chlapa, který sedí vedle vás. Je mi líto, jestli to znělo příliš příkře nebo překvapivě“, pokračovala, ale taková je situace. Pokud chcete, aby se věci vyvíjely jinak, budete pro to muset něco udělat.“

Při studiích na Harwardu, práci ve Světové bance a pro americkou vládu si Sheryl začala všímat rozdílného přístupu k ženám. Viděla, jak často se zaměstnaní neposuzují podle svých objektivních výkonů, ale podle subjektivního vnímání toho, jak dobře zapadají do zaběhlého pořádku.

Od Freda Kofmana se naučila základní podmínce každé efektivní komunikace, kterou je pochopit, že existuje můj úhel pohledu (moje pravda) a úhel pohledu toho, s kým mluvím (jeho či její pravda). Jen málokdy existuje nějaká absolutní pravda, a proto lidé, kteří jsou přesvědčeni, že mluví pravdu, ve skutečnosti jenom umlčují ostatní.

Americké vysoké školy absolvuje více žen než mužů, podobně je tomu i u nás, přitom v politice, ve vedení veřejných i soukromých institucí jsou ženy v menšině, přestože strategická rozhodnutí se dotýkají všech, hlasy poloviny populace nejsou zastoupeny. Sheryl se zamýšlí nad příčinami tohoto stavu a hledá z něj východiska. Jedním z problémů jsou genderové předsudky (paradigma sociálních a kulturních zvyků) ovlivňující muže i ženy: „Pro muže je lehčí se bavit o vlastním sexuálním životě než o otázkách genderu“. Kde je příslovečná mužská odvaha a hrdinskost, toť otázka.

Jelikož je většina manažerů rodu mužského, je důležité, aby našli odvahu a dokázali mluvit o tématu zastupení žen na strategických pozicích přímo a otevřeně bez bloků a bariér, kterými oplývá především naše kultura. Amerika má v tomto směru výhodu své velkorysosti a tolerantnosti vycházející z její historie a geografie. Nicméně nemá smysl omlouvat náš zabahněný rybník, kterému chybí perspektiva oceánu. Faktem je, že když žena sedí v rohu místnosti, musí to být muž, kdo ji přizve k jednacímu stolu a vysvětlí, proč ji k němu zve – aby věděla, že si má příště k němu sednout sama, ať je to v USA či v ČR.

Převzali jsme velmi rychle vzory amerických fast foodů, zadlužování, přemisťování se automobily i tam, kam nás mohou nohy zanést. Doufejme, že se stejně rychle poučíme i z feminismu, který věří ve společenskou, politickou a ekonomickou rovnost mezi pohlavími a není jen sprostým slovem na „F“.

Můžeme samozřejmě zpochybnit workoholismus, poplatný době, který je z přístupu autorky patrný, ale to je zrovna to, co by bylo možné a potřebné změnit a co stávající pořádky neumožňují. Osobně jsem se tomu věnovala projektem vize žen o udržitelném životě „Quo vadis, femina?“, což je však další kapitolou k zamyšlení.

Knihu "Opřete se do toho" od Sheryl Sandbergové vydalo nakladatelství DOKOŘÁN v r. 2013 s předmluvou Renaty Mrázové, ředitelky ING Pojišťovny pro ČR a SR. 

Je ideálním dárkem pro Vaše partnerky i partnery, neboť především muži se do toho musí opřít!

 

 

 

 

Autor: Marie Haisová | pátek 13.12.2013 14:55 | karma článku: 6,88 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz