Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Age management

„Mám měsíční dítě, je mi přes pětašedesát a žijeme na hranici chudoby“, stěžoval si novopečený otec na výroční konferenci k rokům aktivního stárnutí, dobrovolnictví a občanství reprezentaci ministerstev sociálních věcí, školství, zdravotnictví, evropských institucí a přítomné veřejnosti.

Instituce řešily a přítomní se na úkor otce bavili. Nabízel se dotaz ohledně jeho zodpovědnosti: „Proč plodíte na stará kolena dítě, nejste-li ekonomicky zdatný jako božský Karel či jiná VIP?. Až bude dítě promovat, budete devadesátník, dožijete-li se toho vůbec a je otázkou, v jakém stavu.“ Nahlas se však nikdo nezeptal - s ohledem na špatnou náladu otce, který za smíchu přítomných ještě dodával cosi o překlenování mezigeneračních bariér a potřeby mezigenerační solidarity.

O přestávce konference, která se konala 2.12.2013 v Kaiserštejnském paláci  jsme na nadhozené téma mezigeneračně diskutovali se závěrem, že věk se sice prodlužuje, ale elixír mládí stále není, ač se alchymisté dob minulých a vědci časů přítomných snažili a snaží sebevíc. Délka života - kvantita nebývá úměrná jeho kvalitě.

Kolemjdoucí senior naši debatu zaslechl a zavtipkoval: „Já s tím nemám problém. Projdu se turistickou trasou a omládnu mezi mladými turistkami.“ Prošel rychle, takže nemohl zaslechnout námitku: „Vy ano, ale ženám procházka mezi mladými koloušky vrásek neubere a díky zákonitostem přírody se matkami na stará kolena nestanou, což je určitá genderová výhoda, neboť jim nehrozí v tomto směru žádné pokušení.“ A jsou to také ženy, které se dožívají vyššího věku.

Ageismus, Age management, stáří začíná být velkým celospolečenským tématem. Prodlužuje se věk a nikdo neví, jak vytvářet zdroje pro sociální zabezpečení stárnoucí populace. Věda vymýšlí náhradní díly do opotřebovaných organismů, důsledky vynálezů však neřeší.  Mám výhled do Domova seniorů, kde byla před dvaceti lety tři patra chodících klientů a jedno patro ležících. Dnes je poměr opačný, na jedno patro chodících připadají tři patra ležících. Přilehlý park byl zastaven dalšími pavilóny, neboť stávající kapacita nestačila.

Kmotřičky smrti se bojíme a je setrvalou snahou ji všemi možnými způsoby přelstít.

Ve výkonové společnosti je odchod do důchodu a s ním spojené nicnedělání, respektive nepodílení se na tvorbě HDP spojen s pocitem marnosti a zbytečnosti, což optimismu nepřidá. Age management řeší zapojování starších lidí do řízení společnosti, aby se využil jejich potenciál zkušeností a znalostí. Zaměstnaný senior je dobrý senior, avšak i zaměstnaný junior je dobrý junior. Co si však počít s armádou nezaměstnaných? Není-li práce pro mladé, jak má být pro staré?

Důchod přichází po sociologickém fenoménu „krize středního věku“, kdy by mělo být v našem životě všeho dosaženo a měli bychom tedy být spokojenými a šťastnými lidmi. Místo toho přichází pocit, že životních cílů bylo sice dosaženo, nicméně teď je prázdnota a to přece ještě nemůže být všechno.

Při řeči o aktivním občanství a aktivním stárnutí se myslí především vnější aktivita - pohyb a práce. Existuje však ještě aktivita vnitřní, kterou popsal Erich Fromm v Umění milovat. Tou se rozumí umění být sami sebou v souladu se svým vnitřním já. Tomuto umění by bylo dobré se učit od mládí, pakliže platí, že starého psa novým kouskům nenaučíš.

Prázdnoty, ke které dochází ztrátou zaměstnání, se nicméně dá využít k zastavení a poznávání, místo toho, aby se stárnoucí populace stávala dětinskou a snažila se pomocí módy a kosmetiky omladit a dokazovat si svěžest hledáním nových, mladých partnerů, klamat sama sebe.

Pětašedesátiletý otec měsíčního miminka si však na hranici chudoby bude těžko hledat čas, klid a soustředění na sebepoznávání, natož pro vnitřní aktivitu.

 

Autor: Marie Haisová | neděle 8.12.2013 9:18 | karma článku: 33,43 | přečteno: 5810x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz