Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paměť národa v příbězích 20. století

Milan Kundera popsal rozdíl mezi malou a velkou historií starostí své tety o úrodu hrušek v době srpnové okupace, čímž připomněl, že v kulisách „velkých dějin“ žijeme své „malé dějiny“, své životní příběhy „od kolébky do hrobu“.

V oficiálních pramenech figurují jen ti, kterým se podařilo zviditelnit v bojích všeho druhu, přestože znalec lidských duší, slavný psycholog Carl Gustav Jung pravil, že: „Velké události světových dějin jsou v podstatě bezvýznamné. Podstatný je nakonec jen subjektivní život jedince. Ten jediný dělá dějiny, jenom v něm se nejdříve odehrávají všechny velké proměny a veškerá budoucnost a celé světové dějiny pocházejí jako obrovitý souhrn nakonec přece jen z tohoto skrytého jedincova pramene. Ve svém nejsoukromějším a nejsubjektivnějším životě dobu nejen trpně snášíme, ale jsme i jejími strůjci. Naše doba – to jsme my!“

Ducha citátu vystihuje projekt „Příběhy 20. století“, který mapuje paměť národa prostřednictvím vzpomínek dosud anonymních lidí.

Napadlo mě zapsat příběh dvou, dnes již nežijících žen, který by mohl být případovou studií (case study) života i mnoha dalších, jejichž osudy se sobě podobají jako vejce vejci, aniž by po nich zůstala nějaká stopa, kromě náhrobního kamene s datem narození a úmrtí, někdy ani to ne. Připomněla jsem jejich život, jejich herstory, kterou žily v období nacismu, komunismu, okupace 1968, starší zažila sametovou revoluci.

Moje ženy neměly čas na velkou politiku, jejich život byl plně věnován vztahům k mužům a rodinám, tak aspoň utkvěly v mých vzpomínkách. Velké dějiny je poznamenaly emancipací, která na ženách nárokovala - vedle péče o děti a domácnost i práci mimo domov.

Životy mých dvou VIP se vešly na čtyři stránky, které jsem napsala, namluvila a doplnila pár fotkami, kterých z té doby moc není. Za jejich života se fotilo fotoaparátem flexareta, kde bylo dvanáct snímků na filmu, a jelikož jejich životní náplní byla práce, tak na nějaké fotografování došlo zřídka. V porovnání s dnešní digitální dobou a tisícovkami stran kdejakého soudního spisu jde o velmi skromnou životní bilanci. Stejně skromnou jakou byly ony dvě, tetička Emílie a maminka Marie.

V zadání projektu bylo popsat i genius loci místa, kde žily, což je spojeno s domkem v Klatovech, u Drnového potoka zvaného Drňák, který byl začátkem osmdesátých let zbořen za účelem výstavby nové pošty, dnes je tam asfaltová silnice a dávno už nekvete třešeň jako velká kytka, jak mi v jednom dopise napsala maminka, neboť nebyly ani mobily, ani pevné linky. Domlouvalo se předem, z návštěvy na návštěvu, nebo se korespondovalo. V domku bydlela maminka, tetička za ní docházela a společně sdílely starosti a radosti vyplývající ze vztahů s partnery, dětmi, rodiči, dalšími sourozenci, lidmi v okolí.

Za života mých hrdinek se Klatovy změnily výstavbou panelových domů, v okolní krajině došlo ke změně způsobu obhospodařování půdy, ke sjednocování drobných políček, zmizely remízky v krajině, koně byli nahrazeni zemědělskou technikou. V jejich nejlepších letech žilo ve městě téměř dvacet tisíc lidí, byla tam troje kasárna, vyráběly se kožené aktovky, šily košile. Historicky je město zajímavé a krásné svou architekturou, kde je v gotickém kostele Narození Panny Marie obraz s nápisem: "Na klíně Matky sedí moudrost Otcova".

V tomto duchu jsem sepsala i své vzpomínky, které jsou s možností hlasování veřejnosti na: http://www.pribehy20stoleti.cz/pribehy/86

Autor: Marie Haisová | pondělí 11.11.2013 9:01 | karma článku: 9,43 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz