Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlas lidu, hlas boží

Hlas lidu je hlas boží, což je třeba respektovat, byť je hodně lidí z výsledku tohoto hlasu z prvního kola prezidentských voleb rozčarováno. V zájmu spravedlnosti je dobré si uvědomit, že přesto se hlas lidu nenechal zmanipulovat tak, jak se počítalo.

Připomenu, že posunul na třetí místo kandidáta, který byl dle mediálního brainwashingu jasným favoritem.

Díky hlasům lidu odsunuly ženské favoritky populismus a kandidáta vládní strany za sebe a spolu s tím i přesvědčení, že výhru v kapse má ten, kdo investuje nejvíc do svého marketingu.

Ženy prokázaly schopnost a odvahu vzít na sebe svůj díl zodpovědnosti, i přesto, že se ani jedna nedostala do druhého kola. Předvedly však voličstvu svůj potenciál a veřejnost potřebuje čas, aby tento fakt zažila a v budoucnu se ženami počítala.

 Při včerejší televizní debatě prezidentských favoritů nebyly vzneseny žádné dotazy od žen, naopak, jeden mladík se optal na názor ohledně požadavku EU na 40 % zastoupení žen ve strategickém vedení firem.

Z odpovědí obou kandidátů vyplynulo, že člověk=muž, jejich ponětí o gender mainstreamingu a rovných šancích je nulové, a hlavně nezájem. Ani jeden netuší, že společnost nemůže dobře fungovat, hledí-li na svět jedním okem a naslouchá-li jedním uchem, pakliže má od přírody toto vybavení párové.

Jen tak, pro ilustraci, jaké to je být pohlavím bez identifikace převedu dva odstavce z Ústavy ČR do generického feminina, aby bylo patrné, jak těžko by se do tohoto pojetí do zmiňovaných funkcí dosazovali muži.

S funkcí poslankyně nebo senátorky je neslučitelný výkon úřadu prezidentky republiky, funkce soudkyně a další funkce, které stanoví zákon.
Dnem, kdy se poslankyně nebo senátorka ujala úřadu prezidentky republiky, nebo dnem, kdy se ujala funkce soudkyně nebo jiné funkce neslučitelné s funkcí poslankyně nebo senátorky, zaniká její mandát poslankyně nebo senátorky.

Za poslankyní, senátorkou a prezidentkou si nikdo nepředstavuje muže, přesto se samozřejmě předpokládá, že za poslancem, senátorem, prezidentem si žena sama sebe představí. Že to však moc nejde, dokazuje 15 % participace žen ve zmíněných funkcích. Nejde o schopnost, či neschopnost, jde o systém, který je po staletí patriarchální. A nechápou-li tohle prezidentští favorité, co mohou řešit?

Mandát nového prezidenta skončí za pět let, v r. 2018. V tomto roce budeme oslavovat stoleté výročí založení samostatné republiky. Mají-li dnešní prezidentští kandidáti problém s kvótami EU, tak by mohli - v zájmu spravedlnosti, fair play a rovných podmínek připravit k tomuto výročí převedení jazyka Ústavy ČR  z generického maskulina do generického feminina na dalších sto let a poté monitorovat schopnosti těch či oněch.

Proč se ale právě tito dva dostali do druhého kola? Paul Collier píše v analýze „Miliarda nejchudších“, že: „Demokratická politika má tendenci přitahovat lotry spíše než altruisty. Ekonomové se obecně domnívají, že ze soupeření vycházejí vítězně ti nejschopnější. Je-li však někde přijatelné úplatkářství, vítězí ve volbách právě politikové zkorumpovaní. A tak dospíváme k zákonu politické džungle, kdy přežije ten nejtlustší.“

Evidentně obava, aby na veřejné funkci zase někdo neparazitoval, rozhodla o stávajícím vítězství. Jeden z kandidátů dokázal, že vyjde z důchodu a o druhém se ví, že má víc než dost.

Komu tedy dát hlas v současné situaci, respektive, komu ho nedat?  Co je menší zlo? U jednoho vycházíme z toho, co víme z jeho dřívějšího politického působení a faktu, že se deset let v politice nepohyboval. A na arogantní manýry politiků jsme zvyklí. Oni lidem neslouží, oni lidem vládnou.  

Co se týče druhého, tak tady bych připomněla, že lidé se ze všeho nejvíc děsí komunismu, nicméně začíná být oprávněná obava i ze vzrůstající moci katolicismu. Vazbou druhého kandidáta na katolickou církev hrozí opětovné spojení dvou mocí - moci státní a moci církevní. V historii najdeme dost odstrašujících případů tohoto mocenského komplotu.

Momentálně mě napadá zážitek ze školky, kde nová ředitelka zdědila mimo jiné i křesťanskou třídu Rybiček. Napětí a strach se v té třídě daly „krájet“. Ředitelka je, i s pomocí Rámcového vzdělávacího programu MŠMT zcela bezmocná, neboť zakladatelky si jsou jisté v kramflecích. Každou neděli se v kostele potkávají se starostou města, se kterým si po mši při neformálním povídání utvrzují své pozice.

Symbolicky právě dočítám knihu „Osudy porodní báby“ od Sabine Ebertové, kde líčí ohně, které plály na hranicích, na nichž byly upalovány moudré ženy a léčitelky, protože lékaři a církev se báli jejich konání a raději je nechávali zahubit. S církví se nikdo nepustil do křížku nepotrestán. Můžete argumentovat, že nežijeme ve 12. století, ale ve století 21., nabízí se však otázka: Proč byla uvězněna a druhým rokem je držena v domácím vězení maďarská lékařka a porodní bába Agnes Geréb?

Z informací, které si lidé vyměňují po emailech čiší obava z flirtování knížecího kandidáta se skupinou Bilderberg, která údajně usiluje o světovou nadvládu vytunelováním pravomocí a posléze úplným zrušením národních států. Též se vyjadřuje obava z možného konkordátu se Svatou stolicí, který kdysi usnadnil cestu k moci Hitlerovi. Píše se o analogii mezi Bílou horou 1620 a Černou horou 2013, neboť překlad jména Schwarzenberg je Černá hora a vyjadřuje se údiv nad sympatiemi, které jeho osobnost vyvolává, přestože nese přímou zodpovědnost jako první místopředseda vlády za nepopulární zvýšení daní, důchodovou reformu, církevní restituce. Byl pro radar v Brdech, ruší důležité ambasády, spí při důležitých jednáních, a jeho dikce je opravdu příšerná na hlavu státu.

Představte si, že máte dítě s jazykovou vadou a chcete, aby se na logopedii naučilo používat mluvidla tak, aby se z jeho úst linula malebná čeština. Jakou by mělo mít motivaci k nápravě, když vidí, že vrcholný politik nevyvinul pro svou srozumitelnost za léta působení v české politice žádné úsilí? Pracující musí při každém vstupu do zaměstnání absolvovat pohovor a vstupní zdravotní prohlídku. Pochybuji, že s takovouto jazykovou kulturou by se kdokoliv z nás mohl ucházet o sebenepatrnější funkci, natož o tu, kde je jazyk alfou a omegou. A umíte si představit ženu, která by si mohla dovolit na kameru a mikrofony takto mluvit?

Osobně mě také zaráží, že pan kníže boduje v pražských hospodách a přitom v hospodě obce, kde bydlí nikdy nebyl, což působí poněkud pokrytecky a k místním až arogantně. Přesto mu ti dobří lidé ze sousedství dali své hlasy. Nepochybně své sehrává úcta a respekt k majetku a bohatství, přičemž by bylo dobré nezapomínat na krev, pot a slzy našich prapraprababiček a praprapradědečků, kteří ten majetek svou prací na panském budovali.

Ať uvažuji tak či tak, jisté je, že ve finále rozhodne o top managementu společnosti volba mezi dvěma archetypálními kmety rodu mužského, což doufám, bude už naposledy. Dlouhodobější perspektiva patří ženám s konkrétními a praktickými zkušenosti s top managementem všedního dne, což si hlas lidu, hlas boží začíná uvědomovat.

 

Autor: Marie Haisová | pátek 18.1.2013 5:59 | karma článku: 12,02 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz