Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Běda ženám, kterým muži vládnou

Můžeme procházet historií a vidět, že být princeznou nebylo žádnou idylkou, jak popisují pohádky. Uvědomíme si původ a kořeny církevního majetku, pochopíme současný požadavek EU na čtyřicetiprocentní účast žen ve správních radách a EU pogratulujeme k Nobelově ceně míru. Přinejmenším proto, že chce-li dnešní žena žít svůj život, nemusí do kláštera. Může být malou paní a nemusí být velkou otrokyní.

Žádné staré zlaté časy nebyly. Ženy, ke kterým vzhlížíme se zájmem a obdivem - české panovnice a šlechtičny byly nástroji moci, prostředkem k získání většího území. Králové se ženili, aby zplodili potomka, dědice trůnu a majetku. Narodila-li se dcera, tak byla v útlém věku zasnoubena, aby rozmnožila majetek a rozšířila teritorium.

Jednou z motivací svaté Anežky české byla touha uniknout tomuto kupčení. Už v jejích osmi letech ji otec zasnoubil s císařským synem Jindřichem. Tímto příbuzenským vztahem si Přemysl Otakar I. chtěl upevnit své postavení na středoevropské scéně. Aby se Anežka přizpůsobila uvažování budoucího chotě, byla poslána na vychování do Vídně, kde se vše zamotalo dvorskými intrikami. Anežka byla následně požadována anglickým králem Jindřichem III., pak znovu původním Jindřichem a nakonec i jeho otcem Fridrichem II., mužem v letech, tehdy však nejmocnějším Evropanem. Než by byla jen „zbožím“ a předmětem cizích zájmů, tak raději nechtěla být ničí a patřit sama sobě, což ve středověku nebylo možné. Vstoupila do kláštera a zasnoubila se Bohu.

Bouřlivé osudy českých panovnic popsal Felix Krumlowský v knize „Běda ženám, kterým muži vládnou“, kde dává do souvislosti jejich osudy s událostmi Evropy 9. -17. století.

Karel IV., otec vlasti byl oženěn v sedmi letech se stejně starou Blankou z Valois, čemuž udělil oficiální souhlas papež Jan XXII. Po svatbě se děti nevydaly na svatební cestu a už vůbec ne do Prahy, neboť Blanky otec poznamenal, že „lidé oné vlasti nemají dobré mravy“.

Za zmínku stojí gratulace, kterou napsal Francesco Petrarca třetí Karlově ženě Anně Svídnické: „Nechť tato Tvoje a moje společná radost se neumenšuje tím, že první Tvůj plod je ženského rodu.“ Když se pak narodil Václav IV., vážil přes čtyři kila a takové množství ryzího zlata věnoval císař bazilice v Cáchách. Při porodu třetího dítěte matka zemřela, a král truchlil mnohem víc než po úmrtí prvních dvou manželek. Omezil politické a diplomatické aktivity a většinu času trávil na Karlštejně. Nicméně potřeboval otupit napětí mezi rakouským zetěm Rudolfem, a tak zaměřil pozornost na šestnáctiletou vnučku dosavadního spojence, polského Kazimíra III. - Alžbětu Pomořanskou proslulou silou a schopností lámat želeno. Měl s ní šest potomků. Dcera Anna byla několikrát zasnoubená; nakonec se stala manželkou anglického krále Richarda II. Proslula dobrotivou povahou stejně jako kdysi Markéta - „dobrá královna Dagmar“ provdaná za dánského Valdemara II.

V roce 1402 začal v Betlémské kapli kázat Jan Hus, jehož velkou zastánkyní byla Žofie Bavorská, druhá manželka Václava IV., které napsal z Kostnice, aby „byla v pravdě boží stálá a nepohoršovala se nad ním jako nad kacířem.“

První písemné svědectví ženy je pětadvacet česky psaných dopisů Perchty z Rožmberka, které diktovala oddanému písaři. Otec Oldřich II. z Rožmberka nazývaný „sloupem království tohoto a údem nejmocnějším“ se vyčerpal husitskými válkami, a když oddával v roce 1449 nejmladší dceru za Hanuše z Lichtenštejna, tak zeti zůstal dlužen její věno. Hanuš ženu týral a sekýroval, což vystihla tím, že „jaktěživ na žádnú ženu nikdy laskav nebyl.“

Co se politiky týče, je zajímavé, že významné šlechtické rody si nárokovaly nejdůležitější zemské úřady a z nich vyplývající politický vliv z titulu majetku. Dnes se lidé pouštějí do politiky, aby si pomohli jejím prostřednictvím k penězům a majetku.

Na hradech a zámcích se intrikovalo a obchodovalo s dětmi, územím, majetkem a mocí. Na podzámčí se vliv honorace podepisoval příkladem špatné praxe; lid se udržoval v poslušnosti pomocí ideologie a represí. Měla různé podoby, nejhorší snad je čarodějnictví, o kterém napsal traktát převor dominikánského kláštera v Basileji Johanes Nider  (†1438). V roce 1478 jmenoval papež Sixtus IV. inkvizitorem i pro Čechy a Moravu Heinricha Kramera, přičemž motivem a zájmem inkvizice býval často majetek. Doloženo je, že na Šumpersku žila zámožná rodina Sattlerů. Tamní inkvizitor Jindřich František Bobling z Edelstadtu (†1698), fanatický vyhledavač čarodějnic věděl, že když po úspěšném procesu dostane rodinu na popraviště, tak z jejího majetku získá nemalou část. Za zmínku stojí, že i Kateřina Keplerová, matka známého hvězdáře, strávila 405 dní ve vězení za podezření z čarodějnictví.

Můžeme procházet historií a vidět, že být princeznou nebylo žádnou idylkou, jak popisují pohádky.  Uvědomíme si původ a kořeny církevního majetku, pochopíme současný požadavek EU na čtyřicetiprocentní účast žen ve správních radách, a EU pogratulujeme k Nobelově ceně míru. Přinejmenším proto, že chce-li dnešní žena žít svůj život, nemusí do kláštera. Může být malou paní, nemusí být velkou otrokyní.

 

Autor: Marie Haisová | neděle 9.12.2012 7:30 | karma článku: 16,85 | přečteno: 1547x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz