Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dluhová past

Martině je 38 let, jejímu manželovi 36 let, mají tři krásné, zdravé, pracovité a skromné děti. Co by za to kdo dal, řeknete si. Nicméně Martina již několik měsíců nespí a celé noci řeší, co s nimi bude dál.

Poznala jsem ji v září na semináři pro Aktivní ženy Bruntálska, kde jsem byla lektorkou a přednášela o rovných šancích a trvale udržitelném životě a rozvoji.

Všechny problémy začaly tím, že neměli kde bydlet. Šest let se protloukali po pronájmech za drahé peníze, když se objevil finanční poradce, kterého vyslechli a na otázku, co by chtěli, odpověděli, že vlastní bydlení. Pak šlo všechno velmi rychle, poslechli jeho poradenské rady, aby si našli bydlení do tří měsíců.  Objevili starý domek ve vesnici, daleko od města s velkou zahradou, neboť čím je dům dál od města, tím je levnější. Všechno se zdálo být v pohodě. Děti byly po několika stěhováních spokojené a šťastné, konečně měly svůj pokoj. Martina jim řekla, že tohle je jejich domov, tady zůstanou. Dům je starý, není to žádná městská vila, ale je to jejich domov.

Manžel Martiny měl dobře placenou práci ve městě, ona byla na mateřské s pedagogickým vzděláním, tak si mysleli, že jim nic nehrozí.  Nastěhovali se ze dne na den, a postupně zjišťovali, že voda je v dezolátním stavu, topení netopí, slibovaná přípojka na plyn u domu není a ve vesnici ani v dohlednu plyn nebude, střecha brzy odletí. Udělali tehdy první chybu, vzali si úvěr, a co šlo, to opravovali sami. V domě žijí pět a půl roku a jejich situace je jak jízda na tobogánu do hlubokého oceánu, ze kterého se bojí, že nevyplavou.  

Firma, u které manžel pracoval jako malíř, propouštěla. Jako živnostník nedostal žádné odstupné.  Začal  pracovat pro jinou firmu, ale tam mu majitel neplatil.  Martina nenašla se svým vzděláním umístění, a protože nechtěla být na podpoře, tak okamžitě požádala o rekvalifikaci. Dva dny před začátkem kurzu si zlomila nohu, a najednou začaly chybět peníze. Živil je jen manžel. Když se jí podařilo kurz úspěšně dokončit a začala u nich na vesnici podnikat ve službách, tak manželova firma opět propouštěla. V den, kdy se odhlašovala z Úřadu práce, se tam její manžel registroval.

Začínala zima, neměli dřevo, uhlí, několikrát byli odpojeni od elektřiny. Stále bojovali, jsou slušná rodina, která „jen“ neměla kde bydlet a nebyla práce. Manžel se vzápětí zaměstnal jako brigádník a Martina jako živnostnice.  Jenže všechno dělali špatně, na záchranu domu lepili jednu půjčku za druhou. Když se zdálo, že vše nějak srovnají, tak ze stresu onemocněla a skončila tři měsíce v nemocnici. Tehdy je živili rodiče – důchodci. Podnikání nemohla přerušit, protože dostala - ač malou - dotaci, kterou by musela vrátit. Na pojistky však neměli, takže náhrada mzdy žádná.

Po nemoci má trvalé následky, nicméně si našla ještě jednu práci, manžel také pracuje, ale jeho plat jde téměř celý exekucím. Stále pracují, stíhají pečovat o děti, se kterými se učí, doma je uklizeno, rodina funguje, každý večer jim Martina čte pohádku, aby byly v pohodě, ale celé noci přemýšlí, co dál. V podnikání se jí příliš nedaří, ale jít opět na Úřad práce se jí nechce. Dala by přednost lépe placené práci, kterou se však nedaří sehnat. Stále komunikují s bankami, snaží se jim posílat každou vydělanou korunu, ale to nestačí. Oslovili i několik finančních poradců, kteří jim však v závěru vždycky jen chtějí prodat dům, který je však díky exekucím neprodejný. Sama se chytá za hlavu, jak daleko to všechno došlo, ale zatím se kvůli penězům nechce jít věšet, má děti.

Tak toto je tedy příběh Martiny, když ho vyprávěla, tak všem přítomným dělala parafínové zábaly rukou.

Poradila jsem jí, ať zkusí sbírku, neboť statisícové dluhy nedokáže průměrně vydělávající jedinec žijící  v druhém nejchudším kraji republiky, splatit. Dala jsem tehdy k dobru svůj příběh, kdy mi před pár léty dobří lidé, kteří stále ještě žijí, pomohli.

 

 

 

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 22.11.2012 10:34 | karma článku: 20,35 | přečteno: 2045x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz