Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hypnogen

Uviděla jsem ji po roce a nemohla uvěřit, že mátoha, která přišla otevřít je stejná osoba, jakou znám od dětství, s různými chorobami těla, avšak jasnou, bystrou a veselou myslí.

            Vloni o prázdninách jsem tam přijela na krátkou návštěvu, chodila o holi, smysl pro humor však měla stále stejný. Letos jsem byla v šoku. Za pouhý rok a taková změna! „Jo, to jsi Ty“, pravila a zmizela ve svém pokoji, ze kterého se vynořovala jen, když šla na toaletu, cestou prohodila nějakou větu ohledně paměti, nebo bolestí, a byla pryč. Ta, jejíž život se odehrával uprostřed široké rodiny, která vyhledávala přítomnost druhých, ráda si povídala, vyprávěla, poslouchala ostatní, byla najednou nejraději sama, zavřená ve svém pokoji.

            Zajímala jsem se, co se během uplynulého roku událo a dozvěděla se, že změnu způsobily prášky na spaní, které jsou příčinou celodenní otupělosti. Jeden večer ztratila rovnováhu u lednice, kam šla pro sýr. Přiznala, že vzala lék a nešla hned spát. Zachytili jsme ji, a při ukládání do postele jsem požádala o příbalový leták léku, který právě užila.   

            Dočetla jsem se, že jde o Hypnogen, měla u postele celou krabičku, balení 100 ks. V návodu bylo psáno, že lék je určen ke krátkodobému užívání, jen na lékařský předpis a zvláštní opatrnosti je třeba,  jde-li o staršího člověka. V případě dlouhodobějšího požívání hrozí riziko fyzické a psychické závislosti; úspěch léčby by se měl dostavit po 7-14 dnech. Mezi možnými nežádoucími účinky bylo popsáno točení hlavy, závrať, bolest hlavy, ospalost během dne, průjem, nevolnost, zvracení, zmatenost, halucinace, snížená bdělost, ztráta paměti, bolest svalů, zvýšená únava, zdvojené vidění, kožní reakce. 

            Krátkodobý lék na vyléčení nespavosti užívala každý večer, po celý rok.

            Dům byl, v době mé návštěvy plný lidí, bylo krásně, a tak jsem se rozhodla využít pobytu na venkově a šla spát ven, na zahradu. Ráno mi přinesli pod širák snídani, a jak jsme tak seděli a povídali si, tak jsme náhle zaslechli šourání a ťukání hůlkou. Za chvíli se objevila ta, která už rok nevyšla z domu. Posadila se k nám, a já jsem jí řekla vše, co jsem se dočetla o léku, který lékař předepsal snad jako bonbónky, a ona poslušně a nekriticky užívá. Potvrdila, že má všechny potíže popisované jako nežádoucí účinky, přičemž na nespavost lék účinkuje problematicky. Po spolknutí jedné pilulky usne  na dvě hodiny, do rána si vezme ještě po dvou polovinách. Tedy dva léky za jednu noc po celý rok, přičemž doporučená dávka je půl až jeden lék po dobu maximálně dvou týdnů! 

            Napadlo mě, co je to za mýtus, dle kterého by měl člověk spát celou noc, když se přes den neunavil, a ani další den neunaví tak, že se musí do spánku nutit chemií způsobující zdravotní potíže a setrvalý stav mrákoty? Doporučili jsme, ať lék postupně vysadí, při náhlém ukončení hrozí absťák, lék nepomáhá, ale ubližuje, a společně řešili, proč lékař drogu v takovém množství předepsal? Zlámal nad pacientkou hůl? Jakým právem?

            Odpověď jsme nenašli, jen mě napadlo, že lékař na malé jihomoravské vesnici předepisuje drogy stejně nezodpovědně, jako tam místní farář káže. Bez zájmu, bez osobní angažovanosti, pouze jako osobní byznys se zajištěným živobytím autoritou, díky které  důvěřivé a hodné lidi hypnotizují bílým pláštěm, talárem či Hypnogenem.

            Naštěstí, zdravotní poškození způsobené dlouhodobým užíváním léku, nebylo trvalé, jak jsem se obávala. U drogově závislých přestává fungovat vůle, marně slibují,  že přestanou, závislost je silnější. Tady se však začala vracet jiskra do oka, zájem o druhé, krátké procházky, objevila se znovu radost ze života a plné vědomí. Při odjezdu jsem se  loučila s osobou, jakou jsem znala celá léta. Laskavou, energickou, statečnou, která doma  pečovala o umírající maminku, manžela i syna, což je snad největší životní rána. Jak jsem se k velkému potěšení, po návratu domů, dozvěděla, zlepšení trvá.

Autor: Marie Haisová | pondělí 29.8.2011 8:30 | karma článku: 27,12 | přečteno: 13447x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz