Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepomohli a neochránili

Řeč je o plzeňské policii, kterou jsem v neděli upozornila na supy rychlejší než smrt, kteří se vrhli na kořist - pana Stanislava vzápětí po jeho převozu do nemocnice.

Převezen do nemocnice byl v polovině února a jakmile se o tom dozvěděla jeho rodina, tak bez zaváhání začala jednat. Přijeli z dvousetkilometrové vzdálenosti, vyměnili zámek u zamčeného domku a začali „hospodařit“. Pan Stanislav žil, uveden na JIP do umělého spánku s diagnózou krvácení do plic; ještě předtím však dal klíče od domu sousedce, aby krmila kočku a zalévala květiny. Hned poté, co paní sousedka zjistila, že už kočku nenakrmí a kytky nezalije, neboť je vyměněn zámek, chtěla volat policii. Jde o starší paní, která se však na poslední chvíli polekala, neboť ji napadlo, že jsou-li schopni se bez souhlasu a pověření přehrabovat ve věcech nemocného člověka, jaký by asi pro ně byl problém se jí mstít? Pověst těch, co porušili domovní svobodu ve smyslu § 178 trestního zákoníku je špatná. Nemocný pan Stanislav netajil před přáteli a sousedy, že se o něj zajímali jen, když chtěli peníze. Mluvilo se o nich, jako o těch „s rakovinou peněženky“.  

K úlevě paní sousedky jsem nabídla, že případ oznámím sama, přece zlo má být trestáno, ne? Zavolala jsem 158, kde si vyžádali kontakt na svědkyni a mně obratem  volali z Plzně. Převyprávěla jsem vše, co jsem zprostředkovaně věděla, policista slíbil přešetřit a dát vědět. Zarazila mě poznámka, kterou utrousil: „rušitelé domovní svobody  mohli být s pacientem domluveni“. Napadlo mě, že kdyby je chtěl ve svém domově, tak jim dal klíče už dávno, na policejní logiku jsem nicméně mlčela. Policista se zajímal o občanský průkaz pana Stanislava, který nemocnice vydala rodině za účelem převzetí jeho důchodu.  

V neděli večer volali z plzeňské policie paní sousedce a prý se zjevným nezájmem položili pár otázek se slibem, že se ještě ozvou. Do středy se neozval nikdo ani jí, ani mně, tak jsem si zavolala o číslo jednací svého podání. „Případ nemá číslo jednací“, pravil policista. „Byl uzavřen v neděli večer, když jsme zjistili, že zdravotní stav pacienta je vážný.“  Při mém oznamováni mě také slíbili informovat, ale jak víme, sliby jsou chyby. Ptám se příslušníka: „A co když se pacient uzdraví a nedostane se do svého domu?“. Slyším, jak dotaz reprodukuje kolegovi: „a co když se pacient uzdraví a nedostane se do svého domu?“. „No to asi bude mít špatné klíče“ zní odpověď, kterou mi policista u telefonu opakuje, aniž by mu docházela absurdita odpovědi. „A co když si ta podařená rodinka bude na jeho občanku půjčovat?“ „Zneužije osobních údajů?“, „Co když jeho dům vyrabuje, vždyť majitel ještě žije?“, pokračuji otázkami, na které jsem předpokládala, že se budou ptát oni, trénovaní muži zákona. „No, to my nevíme“. „My s tím nemůžeme nic dělat, pochopte.“ Začínám zuřit: „Máte pomáhat a chránit, v tomto případě nemocného člověka“, už se nedržím a křičím do telefonu. „My ale nemůžeme nic dělat“ opakuje policista, „ přece, kdyby šlo o loupež, tak by byly vylomené dveře, tady je však dům zamčený, zámek neporušený“.

Rezignovala jsem a myslela  na to, že uzdraví-li se pan Stanislav a dostane-li se složitě do svého, nežádaně obsazeného domova, může se domáhat náhrady škody. Nesla by zodpovědnost policie, která nepomohla a nechránila přesto, že byla žádána? Jak mu doložím, pakliže nedali číslo jednací případu, který je nezajímal?

V čtvrtek ráno jsem poslala doporučeně na Okresní státní zastupitelství v Plzni a Městské ředitelství plzeňské policie „Trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování domovní svobody ve smyslu § 178 trestního zákoníku.“

Večer jsem se dozvěděla, že pan Stanislav v nemocnici zemřel, ušetřen setkání se supy, kteří si v jeho domově už dva týdny natřásají brka.

Ptám se sice a marně: „Co notářské řízení?“ „Co  právo?“ Odpovědí je snad zase otázka: „V Plzni?“

Autor: Marie Haisová | pátek 4.3.2011 6:40 | karma článku: 28,92 | přečteno: 3308x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz